Hlavní navigace

Víte, že může začít hořet i od počítače?

 Autor: Unsplash
Doma máme spoustu věcí, na kterých nám záleží a máme k nim nějaký vztah. Je jedno, zda se k nim vážou nějaké pěkné vzpomínky, potřebujeme je k práci nebo nám dělají jen radost, v každém případě jsme do nich investovali a měli bychom je chránit. A nejen je, ale vůbec svou investici do nich. Stačí chvilka nepozornosti a na neštěstí je zaděláno. Stejně tak může z ničeho nic přijít i nějaká živelní pohroma. Napadlo by vás, že může začít hořet klidně i od počítače?
redakce 23. 2. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Svůj majetek si musíme chránit 

Kdo z nás nemusel nějakou dobu šetřit, aby si mohl zařídit bydlení tak, jak si přeje? Kdo z nás si sem tam nemusel něco odepřít, aby si mohl koupit to, co potřeboval? Do každého kousku nábytku, do každé knihy, do každého polštářku jsme museli investovat, stejně tak do pořízení sportovní výbavy. A někteří i do vlastního bytu nebo domu, který pořád ještě možná splácíte. 

Investice to rozhodně nebyly malé a bylo by k vzteku, kdybyste o ně jako mávnutím proutku přišli. Věci vám nic nezachrání, ale s ochranou investice vám může pomoci pojištění domácnosti, které by měl mít sjednané každý. Přeci jen kryje celou řadu rizik a vy si díky pojistnému plnění v důsledku škodní události aspoň budete moci pořídit věci, o které jste přišli. 

Pojištění majetku dělíme do dvou skupin 

Každý, kdo chce chránit svůj majetek, jistě přemýšlí o tom, jak ho co nejlépe pojistit. V úvahu připadají dva druhy pojištění, a to pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Ty se od sebe zcela zásadně liší, a to i přesto, že se občas prolínají.

  • Pojištění domácnosti chrání vybavení domu nebo bytu jako nábytek, elektrospotřebiče, knihy, šperky, sportovní potřeby a další věci, které určíte, a také takzvané stavební součásti jako plovoucí podlaha, obklady stěn a stropů apod. Víte, že do pojištění domácnosti spadají i prostory mimo byt jako sklep nebo půda?
  • Pojištění nemovitosti se zase vztahuje na stavbu jako takovou, tedy okna, stropy, střechu, stěny atd., může ale zahrnovat i vedlejší stavby (plot, bazén, zahradní domek apod.).

Jak pojistit svoji domácnost? 

Sjednání pojištění už nemůže být jednodušší. Už se nemusíte objednávat na pobočku, ani tam trávit celé odpoledne, než se na vás dostane řada a vy si necháte vypracovat nabídku. Sjednání pojištění je teď mnohem jednodušší, zvládnete ho za pár minut z pohodlí domova. Jak na to? 

Proti čemu se chcete pojistit?

Pojištění domácnosti se vztahuje na živelná rizika jako požár, úder blesku, výbuch, kouř, náraz vozidla, vytečení vody z akvária apod, připojistit se ale můžete i proti dalším rizikům. V některých oblastech se můžete pojistit proti povodni a záplavě, mezi další připojištění patří pojištění proti vandalismu a odcizení. 

Víte, že spolu s pojištěním domácnosti si můžete sjednat i pojištění odpovědnosti v běžném životě, které se vztahuje na všechny členy vaší domácnosti? Může se vztahovat i na pejska nebo kočičku. 

Dobře si nastavte pojistné limity

Důležitým parametrem pro sjednání pojištění, a nemusí jít nutně o pojištění domácnosti, jsou pojistné limity, tedy maximální částka, kterou pojišťovna v případě pojistné události vyplatí poškozeným. 

Limit se stanoví pro každé riziko, může být vyjádřený buď procentem hodnoty domácnosti, nebo absolutní částkou. V souvislosti s limity platí, že čím jsou vyšší, tím je pojištění dražší, rozhodně to ale neznamená, že máte domácnost pojistit na nižší limit. Banka by vám v takovém případě mohla pojistné pokrátit. A za to to rozhodně nestojí. 

Kvůli podpisu smlouvy na pobočku nemusíte Bojíte se, že kvůli podpisu smlouvy stejně budete muset na pobočku? Omyl! Smlouvu i veškerou dokumentaci v případě sjednání pojištění online obdržíte na e-mail, smlouvu akceptujete tím, že zaplatíte pojistné.

Autor článku