Hlavní navigace

GNOMEbuntu: nová varianta Ubuntu s GNOME 3 Shell

<p>&#160;</p>
Na podzim bychom se měli dočkat nové "příchuti" Ubuntu s názvem GNOMEbuntu. Ubuntu vychází v několika oficiálních variantách, z nichž každá se liší především použitým GUI. Nově se tak možná dočkáme i kvalitní implementace GNOME 3 Shellu.
Martin Tábor 4. 9. 2012

Sdílet

Asi již před dvěma lety se Canonical rozhodl nahradit dosluhující GNOME 2 vlastním uživatelským rozhraním Unity. Jestli to byl šťastný nápad, to je stále předmětem mnohdy bouřlivých sporů protichůdných názorových skupin. Pravdou je, že Ubuntu ve skutečnosti GNOME 3 obsahuje, avšak pouze ve formě nových aplikací a zmodernizovaných knihoven. Samotné GUI, spojené s touto verzí GNOME, je speciální část GNOME 3 Shell, která nebyla nikdy do hlavní verze Ubuntu začleněna. Důvodů je několik, z nichž jeden větší byl pravděpodobný strach Canonicalu z přílišné revolučnosti nového rozhraní. A skutečně – GNOME 3 Shell je svou koncepcí něco zcela převratného, co nemá ve světě OS precedens.

GNOME 3 Shell

Unity představuje sice též nové prostředí, avšak první kroky v něm jsou pravděpodobně, především pro ty méně zkušené uživatele, více intuitivní. GNOME 3 Shell však poskytuje po nějaké době uživání velmi ergonomickou platformu pro efektivní práci. Autoři nového projektu GNOMEbuntu si tento fakt zřejmě plně uvědomují a rozhodli se usilovat o zařazení svého „díla“ do rodiny oficiálních variant nejznámější GNU/linuxové distribuce, kam patří Kubuntu (KDE), Xubuntu (Xfce) apod. Že je projekt v začátcích, dokazují i jeho aktuální webové stránky, jež jsou zatím v tzv. režimu „Coming Soon“.

Cinnamon v Linux Mint 13

V současné době existuje i jiný neoficiální projekt GNOME Shell Remix, jenž je přímo odvozen od současného Ubuntu 12.04 a implementuje stejnojmenné prostředí ve velmi slušné kvalitě. Z relativní neoblíbenosti Unity těží i fork Ubuntu s názvem Linux Mint, který obsahuje vlastní prostředí Cinnamon. To je vzhledově konzervativní a více se podobá klasickému GNOME 2 nebo Windows XP. Nechme se tedy překvapit, zda bude GNOMEbuntu úspěšné a na Canonicalu si skutečně vymůže zařazení mezi oficiální varianty. Ty se navíc vyznačují téměř 100% kompatibilitou s mateřskou distribucí a liší se jen v té míře, jaká je potřeba pro zprovoznění alternativního GUI. Ubuntu by si tak jistě získalo ještě vyšší přízeň.

Zdroj: pcworld.com

Autor článku