Hlavní navigace

Záchranka: mobilní aplikace vám může zachránit život

Zdravotnická záchranná služba v ČR vstoupila do digitálního věku a zveřejnila mobilní aplikaci pro Android i iOS. Jejím účelem je usnadnit nalezení volajícího, protože v nouzové situaci je toto hlavní problém, který může být i fatální.
Martin Tábor 14. 3. 2016

Sdílet

Zdravotnická záchranná služba je určena pro každého a i když se vám žádný akutní problém zatím třeba nepřihodil, všeobecná dostupnost linky 155 jistě každému přidá klidu v duši. Málokdo však přemýšlel, co se vlastně po vytočení některého ze čtyř tísňových čísel dále odehrává. U Zdravotnické záchranné služby existuje v každém kraji samostatná organizace, na jejíž centrálu je hovor přesměrován. I tak je někdy obtížné dopátrat přesnou polohu volajícího, což je pro účinnou pomoc vlastně vůbec nejdůležitější informace.

Aplikace Záchranka

Aplikace Záchranka má více funkcí (např. informace o první pomoci), ale tu hlavní spustíte přes velké červené tlačítko. To musíte tři sekundy podržet a poté máte ještě pět sekund na zrušení alarmu. V opačném případě telefon standardním způsobem vytočí 155. Pro přivolání pomoci se tedy musíte s dispečerem ještě klasicky DOMLUVIT, avšak zároveň automaticky obdrží vaše přesné souřadnice, jméno a stav baterie.

Záchranka – ilustrační obrázek

Aplikace používá přednostně datové spojení, ale v případě neúspěchu odešle souřadnice pomocí SMS. Dva miliony korun, které vývoj aplikace stál, pomohla uhradit Česká pojišťovna, která se před pěti lety podílela i na aplikaci Horská služba. Autoři také plánují aplikaci rozšířit do dalších evropských států. Pro úspěšné odeslání souřadnic je nutné telefonní číslo nejdříve zaregistrovat a potvrdit kódem z ověřovací SMS. Ta nám však při testování nedorazila, o čemž se zmiňují i komentáře na Google Play. Snad vývojáři chybu brzy odstraní. Zbývá dodat, že falešné volání na tísňové linky je trestný čin a hrozí pokuta až 200 000 korun.

Zdroj: zachrankaapp.cz

Autor článku