Hlavní navigace

Nejstahovanější softwarové novinky - červenec 2011

V červenci bylo přidáno mnoho nových programů a hlavně multimediálních. Vyzkoušet můžete například aplikaci pro sledování televize přes internet nebo bezplatný nástroj pro vypalování.
Roman Polášek 10. 8. 2011

Sdílet

Léto poměrně změnilo obvyklou skladbu programů, které byly pro uživatele nejzajímavější. Za měsíc červenec se do žebříčku dostalo hned několik aplikací, které jsou určeny pro přehrávání, editaci a správu multimédií. Najít zde můžeme také dvě aplikace pro sledování televizních kanálů prostřednictvím internetu a nechybí ani kvalitní nástroj pro práci s obrazy disků a virtuálními mechanikami. Všech 15 programů nese označení freeware. Lze je tedy používat zdarma.

Pořadí Název aplikace Licence Počet stažení
1.  All Free Disc Burner Freeware 1266
2.  InternetTV Freeware 918
3.  Vypnout PC Freeware 749
4.  Free Online TV Freeware 487
5.  mufin player Freeware 478
6.  Microsoft Camera Codec Pack Freeware 307
7.  7 Sticky Notes Freeware 292
8.  Alcohol 52% Freeware 286
9.  Start Menu 7 Freeware 274
10.  NaturalReader Freeware 259
11.  TCP Optimizer Freeware 206
12.  A's Video Converter Freeware 201
13.  Skype Launcher Freeware 190
14–15.  Norton Power Eraser Freeware 186
14–15.  Video Downloader:MG Youtube Freeware 186

Poznámka k měření: Výsledky berte prosím s rezervou. Vzhledem k tomu, že byl každý program přidán v jiné fázi měsíce, měl i jiný čas na získání počtu stažení. Pořadí, hlavně v závěru tabulky, je tak jen orientační a nikoliv přesné! Míra počtu stažení také nevyjadřuje skutečnou kvalitu aplikace. Aplikací jsou stovky a není možné srovnání podle průměrného počtu stažení za den. Tento údaj statistika generovat nedokáže.

3. Vypnout PC

Nejnižší příčku pomyslných stupňů vítězů za minulý měsíc obsazuje program určený k časovanému vypnutí počítače. Vypnutí však není to jediné, čím program poslouží. Kromě něj umí odhlásit uživatele, uzamknout počítač, restartovat jej, uvést do režimu spánku, spustit libovolný soubor a spustit zvukový alarm. Sami si přitom můžete zvolit, kdy se daná akce provede. Program nabízí jak přesné zadání času, tak i provedení po odpočtu zvolené doby.

Nespornou výhodou tohoto jednoduchého programu je rozhraní v češtině a také fakt, že aplikaci není třeba instalovat. Program rovněž disponuje funkcí pro snadnou kontrolu existence novější verze.

Vypnout PC - nejen vypnutí počítače ve stanovený čas

Vypnout PC – nejen vypnutí počítače ve stanovený čas

Vypnout PC – nejen vypnutí počítače ve stanovený čas

2. InternetTV

Druhé místo patří za měsíc červenec programu InternetTV. Jak název napovídá, jedná se o program, který je primárně určen ke sledování televizních kanálů prostřednictvím internetu. Podobných aplikací je velké množství a většinou funguje jen určitá podmnožina televizních stanic. Bohužel i v tomto případě je tomu tak. Aplikace sice obsahuje poměrně velké množství televizních stanic, ale funkční jsou jen některé. České byste mezi nimi navíc hledali marně. Aplikace tedy může být zajímavá pro ty z vás, kteří se rádi podívají i na zahraniční kanály, které prostřednictvím pozemního televizního vysílání není možné přijímat.

InternetTV - sledujte televizi prostřednictvím internetu

InternetTV – sledujte televizi prostřednictvím internetu

InternetTV – sledujte televizi prostřednictvím internetu

1. All Free Disc Burner

Nejúspěšnější novinkou měsíce července je univerzální program pro vypalování s názvem All Free Disc Burner. Jedná se o aplikaci, která je určena k vypalování dat na CD a DVD. U každého z těchto dvou typů optických médií program nabízí také doplňkové funkce. U CD dokáže ripovat hudbu a také ji umí vypalovat ve formátu Audio CD. Na disky DVD pak aplikace dokáže zapisovat soubory ve formátu DVD Video.

Pro každou z těchto funkcí je připraven průvodce, díky kterému si s vypalováním jistě poradí i začátečníci. Program kromě základních funkcí nabízí i nástroje pro práci s obrazy disků. Ty umožňuje vytvářet nejen z optických disků, ale také ze složek a souborů na pevném disku. Samozřejmostí je pak vypalování těchto obrazů.

Aplikace je vybavena rozhraním v angličtině a lze ji používat zdarma. Během její instalace si však dejte pozor, protože ve výchozím nastavení se s ní instaluje i toolbar do internetových prohlížečů a rovněž je vybrána změna domovské stránky a výchozího poskytovatele vyhledávání. Doporučuji tedy tyto volby odznačit.

All Free Disc Burner - jednoduché vypalování CD a DVD

All Free Disc Burner – jednoduché vypalování CD a DVD

All Free Disc Burner – jednoduché vypalování CD a DVD

Další programy

Z dalších programů, které naleznete v tabulce uvedené výše, mohu doporučit aplikaci 7 Sticky Notes, která poslouží jako výborný pomocník při tvorbě poznámek. Poznámky jsou nejen hezky graficky zpracovány, ale jsou vybaveny i množstvím užitečných funkcí, včetně upozornění. Pokud vám správně nezafungovala aplikace InternetTV, pak můžete pro sledování televize přes internet vyzkoušet ještě aplikaci Free Online TV. Pro uživatele, kteří rádi fotografují, bude jistě zajímavý doplněk do systému Windows, který dokáže zobrazit fotografie ve formátu raw. Tento doplněk má název Microsoft Camera Codec Pack. Pro práci s virtuálními mechanikami lze pak doporučit nástroj Alcohol 52%, který vychází z oblíbeného Alcoholu 120% a je proti němu ochuzen o možnost vypalování.

Autor článku