Hlavní navigace

iPhone OS 4.0 s multitaskingem

<p>&#160;</p>
Apple odhalilo novinky týkající se čtvrté verze operačního systému, který se představí na novém iPhonu, ale některé z funkcí budou fungovat i na těch starších po updatu. Konečně se dočkáme multitaskingu.
David Sillmen 9. 4. 2010

Sdílet

Nový operační systém (iPhone OS 4.0) se objeví v létě tohoto roku, což by mohlo korespondovat s vypuštěním nového iPhonu jako takového. iPhone OS 4.0 přinese celou řadu vylepšení, z nichž vyčnívá především multitasking, tedy přepínání mezi běžícími aplikacemi. To bude možné přes speciální rozhraní, mělo by se však týkat jen přehrávání zvuku, VoIP a GPS aplikací. Ty dokáží běžet na pozadí, když dojde k přepnutí na jinou aplikaci. Ostatní programy půjde jen přerušit a přepnout na jiné, nebudou však běžet v pozadí.

S tím se pojí i zmíněná funkce „zmrazení“ aplikací. Prostě přerušíte činnost, zmrazíte je, rychle se přepnete jinam a po navrácení je můžete opět rozmrazit a pokračovat v činnosti s nimi. Potěší také funkce upozorňování otevřených aplikací, když se v nich stane něco důležitého. Upozornění se nezobrazí jen v dané aplikace, ale i v té, s níž aktuálně pracujete. Dostanete tak výzvu ve smyslu „stojí za to podívat se, co se stalo tam a tam“.

Kromě jiného dojde k překopání emailového klienta, implementaci aplikace iBooks známé z iPadu, trvalých pozadí a za zmínku jistě stojí také Game Center, což má být centralizovaná herní platforma ve stylu PSN nebo Xbox Live. Mnohé potěší také bluetooth klávesnice.

Pokud se ptáte, na kterých přístrojích si nového operačního systému užijete, odpovědí je, že v plné podobě pouze na na iPhone 3GS a iPod Touch třetí generace. iPhone 3G a Touch 2G dostanou pouze některé z funkcí, mezi nimiž ale nebude multitasking. iPhone 2G potom z nového operačního systému nebude těžit vůbec.

Zdroj: Gizmodo

Autor článku