Hlavní navigace

Agentura DARPA chystá automatickou loď na lov ponorek

Vojenská výzkumná agentura DARPA v dubnu pokřtí zcela automatizovanou loď, jejímž úkolem bude pátrat po nepřátelských ponorkách. Právě ty zůstávají nejobávanější strategickou zbraní, jež unikne i satelitům a může zaútočit odkudkoli.
Martin Tábor 21. 2. 2016

Sdílet

Americká DARPA (Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty) má na svědomí výtvory, z nichž i ty veřejně známé si leckdy nezadají s technikou z klasických bondovek. Založena byla v roce 1958 ve snaze udržet technologický náskok USA a předejít dalším „nemilým překvapením“ jakým byla sovětská družice Sputnik 1. Vypuštění Sputniku však bylo ve skutečnosti dosti uspěcháno z propagantictických důvodů, a tak namísto původně plánovaných vědeckých přístrojů a čidel nesl jen primitivní pípající vysílač (to však mimo SSSR nemohl nikdo tušit a americká veřenost začala panikařit).

Roboti od Boston Dynamics (projekt sponzorovaný DARPOU)

Za téměř šedesát let existence tak DARPA (či ARPA) vytvořila mnoho projektů, které se týkaly vzduchu, země, moře, vesmíru a zmínit se musíme také o ARPANETU jakožto předchůzci dnešní celosvětové sítě internet. Výhoda DARPY je i v tom, že se zaměřuje zpravidla na věci, které lze dokončit v horizontu dvou až čtyř let. Je tak velmi produktivní. Kvůli nízkému počtu zaměstnanců agentura ze svého štědrého rozpočtu financuje týmy z různých univerzit i soukromých firem. Příkladem budiž projekty z Boston Dynamics.

Koncept automatického plavidla ACTUV

Dlouhá desetiletí však zůstávají vojenským strašákem č. 1 atomové ponorky, které mohou operovat kdekoli na světě a zaútočit na mnoho cílů současně. Jednotlivé strany jsou tak drženy v šachu a zaútočit první již není z hlediska strategie rozhodující výhoda. Projekt ACTUV tak spočívá ve zcela autonomních lodích (resp. námořních dronech), které mohou brázdit oceán, pomocí sonarů pátrat po případných ponorkách a sledovat jejich pohyb.

Zdroj: engadget.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty