Hlavní navigace

Zrychlete svou práci na PC

Používáte notebook a neumíte efektivně pracovat s touchpadem nebo jen chcete zrychlit spouštění aplikací či vyvolání systémových příkazů? V takovém případě můžete použít některý z programů na klávesové zkratky, o kterých je tento článek.
Martin Zachar 9. 8. 2009

Sdílet

Zrychlení či zefektivnění práce nemusí vždy vyžadovat zakoupení nové sestavy nebo některých hardwarových komponent. Rychlost vaší práce můžete ovlivnit sami a to například používáním programů s klávesovými zkratkami, které vám ušetří najíždění myší do různých složek a složité hledání nejrůznějších příkazů či souborů pro spuštění aplikací. Pojďme se podívat na některé užitečné, které jsou zdarma.


Hotkeyz

První představovaný program slouží k rychlému spouštění aplikací a provádění různých příkazů. Po nainstalování programu již obsahuje několik nadefinovaných základních "ukázkových" příkazů, pomocí nichž se máte v programu zorientovat. Avšak jeho obsluha není nijak složitá.

Vzhled aplikace Hotkeyz.

Horní menu se skládá ze dvou částí. Ikonové menu obsahuje několik nejčastěji používaných příkazů programu a obyčejnému uživateli bude bohatě stačit. Vysunovací menu pak obsahuje všechny příkazy z ikonového plus několik dalších, jako je například nastavení aplikace nebo nápověda.

Levé okno slouží jako rozcestník kategorií, což vám umožní zpřehlednit nadefinované klávesové zkratky. Můžete si tak zobrazit jen zkratky, které se týkají ovládacích panelů, plochy, příkazů pro aplikaci Hotkeyz, internetu, vypínání, zvuku nebo systému.

Přidání nové zkratky provedete pomocí ikony New, kterou otevřete nové okno. V tom máte možnost vybrat si ze spousty předem nadefinovaných příkazů, které jsou opět logicky rozděleny do stejných kategorií jako levý rozcestník. Z těchto kategorií si vyberete toužený příkaz, přiřadíte mu název, klávesovou zkratku pro provedení, a zda se má spouštět při jakémkoliv aktivním okně. Podle zvoleného příkazu se mohou v okně objevit další záložky, jako jsou parametry, přihlášení, styl spuštění okna (minimalizované, maximalizované, normální nebo skryté) a další. Jakmile stisknete tlačítko OK, zkratka se stává aktivní. Vřele však doporučuji ještě uložit stav aplikace, abyste si tuto zkratku zachovali i při případném pádu systému či programu.

Poté můžete ještě zkratky různě deaktivovat pomocí zaškrtávacího boxu u každé z nich nebo vyřadit z funkčnosti všechny najednou pomocí horního vysouvacího menu.

 

Přidání nové zkratky. Na obrázku lze vidět kategorie a podkategorie akcí.

SuperKeys

Další aplikace, která zrychlí vaši práci pomocí vkládání předem nadefinovaného textu za určitou posloupnost znaků. Program je opět velmi jednoduchý a zvládne jej každý začátečník (ale samozřejmě i pokročilý).

Program pracuje na principu zachytávání kláves, které stisknete. Jakmile rozpozná posloupnost nadefinovaných znaků, nahradí ji za vámi předem zadaný text. Ale rozhodně by se nikomu nelíbilo, kdyby psal nějaký dokument a najednou nevědomky zadal znaky, které by poté byly nahrazeny za jiné. Pro vyhnutí se této hrozbě existuje možnost nadefinovat si prefix, což je další posloupnost znaků, kterou stisknete před každým zadáním textu pro náhradu. Za prefix byste si tedy měli zvolit takové znaky, které moc často nepíšete, jako je například ";;" nebo ";:;".

Vzhled aplikace spolu s přidáváním nové položky.

Jakmile máte nastavený prefix, přidáte si novou posloupnost znaků spolu s textem na náhradu. Jakmile pak napíšete prefix a za ním posloupnost, bude celý tento text nahrazen za nový. Názorná ukázka je na obrázku.

Nový text však nemusí obsahovat pouze obyčejné znaky, ale také klávesy, které plní jinou funkci, jako je enter, home, end, delete, tabulátor, atd. Pokud například často zadáváte přihlašovací jméno a heslo, můžete si na to nadefinovat text, který bude vypadat nějak takhle: "přihlašovací_jméno{TAB}heslo{Enter}".

Nevýhodou této aplikace je nekompatibilita se systémem Windows Vista, ve kterém nefunguje.

 

Nahoře je text, který napíšete, dole nový, do kterého se původní změní.

SourceSnap

Jedná se o program na ukládání označeného textu do textového souboru. Je určen především pro programátory a jim podobné uživatele, ale určitě jej může využít i kdokoliv jiný. Samozřejmě, že aplikace opět pracuje na základě klávesových zkratek, které si můžete sami nastavit.

Základní funkcí programu je po stisknutí klávesové zkratky zobrazit nabídku pro výběr výsledného souboru, kam se má text uložit a poté sem zadaný text vložit. Další klávesová zkratka slouží k otevření naposledy editovaného souboru (toho, kam jste naposled vkládali text). Třetí je na automatické uložení textu do předem zadaného souboru, který si volíte přes menu programu. Tím pádem nemusíte vybírat výsledný soubor, ale dochází k automatickému ukládání.

Využití programu pro obyčejného uživatele může být například v případě, kdy potřebujete uložit různé odkazy do vašeho stahovacího manažera. Abyste však nemuseli vždy označovat jeden odkaz, poté jej kopírovat a vkládat ručně ke stahování, jednoduše stisknete zkratku a text se automaticky zapíše do daného souboru. Nakonec jen otevřete soubor (opět klávesovou zkratkou) a všechny z něj zkopírujete (Ctrl+A, Ctrl+C) a je hotovo. Většina uživatelů najde podobných případů při své práci na počítači jistě víc.

Výhodou aplikace je také to, že se nemusí instalovat, takže ji jen stáhnete a spustíte, pokud ji chcete odstranit, pouze smažete složku s ní.

 

Celý program je ovládán pouze z tohoto menu.

Volumouse

Tento program slouží předně k rychlému ovládání hlasitosti vašeho počítače pomocí myši. V programu si tedy nadefinujete, jaké zařízení chcete ovládat a jakým stylem. Samozřejmě, že kolečko myši používáte často a tak by nebylo dobré mít nastaveno ovládání hlasitosti na jakékoliv jeho protočení. Můžete si tak nastavit podmínky, za jakých se má hlasitost měnit. Můžete si vybrat z podmínek, kdy máte stisknutou některou klávesu nebo tlačítko myši a přitom otáčíte kolečkem, když je aktivní okno Media Playeru, popřípadě BSPlayeru, nebo když je kurzor myši nad lištou start.

Vzhled aplikace.

Pokud by však aplikace uměla pouze měnit hlasitost, jistě by nebyla příliš využívaná. Dokáže toho však víc. Můžete pomocí ní měnit například průhlednost aktivního okna, světlost obrazovky a další. Takto si můžete nastavit až 5 různých akcí a samozřejmě pro každou z nich jiné podmínky pro změnu daného parametru.

 

 

Vlevo lze vidět další nastavení jedné akce. Vpravo seznam možných parametrů pro ovládání.

Hide Window Hotkey

Někdy se vám možná stalo, že jste v práci hráli miny nebo surfovali na internetu místo pracování a v tom vešel do místnosti šéf, popřípadě doma hráli hry nebo sledovali nějaký film místo slíbeného učení a vešel někdo z vašich rodičů. V takovém případě následuje většinou série výtek a výklad o tom, že se máte učit nebo pracovat a jak si něco takového vůbec můžete dovolit. Pro lidi s těmito problémy byl vytvořen program Hide Windows Hotkey, který skryje vybraná okna.

V samotném programu máte na výběr označit všechny běžící aplikace, které jsou v podobě oken otevřeny na ploše. Dále si můžete nastavit klávesové zkratky pro skrytí, zobrazení a zavření označených oken. Při stisknutí zkratky pro skrytí však nedojde pouze k minimalizování okna, ale okno zmizí jak z vaší plochy, tak také z lišty start. Když se pak přiblíží zvídavý šéf nebo rodič k vašemu počítači a podívá se, co tam děláte, neuvidí nic jiného, než okna, která jste nechali zobrazená. Můžete samozřejmě skrýt i okno samotné aplikace, ale jistá nevýhoda je v tom, že bude neustále vidět ikonu v oblasti u hodin. Pokud by vám to vadilo, můžete to vyřešit skrýváním pomocí Windows, což najdete v nastavení lišty start, nebo zadáním hesla pro otevření této aplikace.

 

Vzhled aplikace spolu s oknem pro nastavení.

Závěr

Podobných aplikací existuje spousta a většina z nich se soustřeďuje právě na spouštění aplikací a podobné systémové příkazy, jako v případě Hotkeyz. Mezi nejznámější z nich patří například HotKeyP, o kterém jsme vám psali v tomto článku, dále mezi známé patří Keyboarding, Active Keys, AutoHotkey, Klaves Info nebo WinKlav. Některé z nich jsou i česky, ale také ne všechny jsou zdarma.

Tyto prográmky rozhodně ušetří spousty času a mnohdy i hledání, třeba při použití systémových příkazů. Pokud navíc používáte notebook a například jedete ve vlaku, kde nemáte myš, mohou klávesové zkratky nahradit používání touchpadu, který neumí hodně uživatelů ovládat tak rychle, jako myš.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty