Hlavní navigace

Zorganizujte si fotky a videa s aplikací Media Pro

Udělejte si pořádek v hromadě digitálních fotek a videí. S aplikací Media Pro je budete moci hodnotit, značkovat a snadno filtrovat podle různých kritérií. Nechybí možnosti úpravy fotek a vytvoření alb.
Roman Polášek 23. 11. 2012

Sdílet

Aplikaci Media Pro lze považovat za nováčka mezi aplikacemi pro správu a katalogizaci fotek a videí. Je určena jak začátečníkům, tak i pokročilým uživatelům. Obsahuje jen základní funkce pro správu a úpravu fotek, avšak vyniká v oblasti vyhledávání a filtrování.

Jak začít?

Instalační soubor aplikace si můžete jako obvykle stáhnout z odkazu uvedeného pod článkem. Během instalace budete dotázáni rovněž na instalaci aplikace QuickTime, která je nezbytná pro celou řadu funkcí programu. Proto doporučujeme instalovat také tuto součást, pokud ji v počítači ještě nemáte. Po ukončení instalace lze program spustit a začít prozkoumávat jeho možnosti.

Jak si na první pohled všimnete, aplikace bohužel není vybavena českým rozhraním. K dispozici je pouze angličtina, němčina a francouzština. Rozhraní aplikace je při prvním spuštění také minimalistické a řada důležitých oken není ve výchozím nastavení viditelná.

Organizace fotografií je dost odlišná od jiných aplikací. K dispozici není klasický adresářový strom složek na disku. Namísto toho můžete v aplikaci vytvářet jednotlivé katalogy, do kterých lze fotografie a videa importovat. Nezáleží tak ve výsledku na tom, kde jsou fotografie na disku fyzicky umístěny. Stačí spustit aplikaci, tím se vytvoří nový katalog. Poté do něj můžete přes nabídku nebo přetažením importovat celé složky či jednotlivé soubory. Nakonec stačí katalog uložit. Takto můžete mít vytvořeno hned několik katalogů. Výhoda tohoto přístupu je v tom, že je mnohem jednodušší pro uživatele. Nemusejí se starat o to, kde jsou fotografie vlastně uloženy. V katalogu lze pak s nimi pracovat najednou bez omezení na jednu složku.

Základní rozhraní aplikace s náhledy importovaných obrázků

Základní rozhraní aplikace s náhledy importovaných obrázků

Základní rozhraní aplikace s náhledy importovaných obrázků

Možnosti třídění

Hlavní předností aplikace jsou funkce, které můžete využít pro filtrování fotografií. U každé z nich je totiž uložena spousta informací v metadatech, která jsou do ní zaznamenána rovnou při pořízení. Dále můžete k fotografiím pomocí této aplikace přiřazovat další údaje. Mezi ty jednodušší patří hodnocení a štítek s barvou. Toto přiřazení můžete provést velmi snadno pomocí příslušných ovládacích prvků náhledů. Další možnosti poskytuje panel organizace, který zobrazíte přes kontextové menu nebo zkratkou Ctrl+5. V něm v horní části naleznete různé skupiny. Mezi ně patří například události, autoři, lidé a klíčová slova. Pro každou z těchto skupin můžete přidat nové položky a poté k nim přiřadit fotky.

Možnosti filtrování fotek podle různých kritérií

Možnosti filtrování fotek podle různých kritérií

Možnosti filtrování fotek podle různých kritérií

Vybudování katalogu dá mnoho práce. Přiřazení je sice velmi rychlé, ovšem vzhledem k velkému množství fotografií je zaručenou zábavou na dlouhé zimní večery. Po tvrdé práci si však můžete užít zaslouženou odměnu v podobě katalogu, ve kterém budete moci opravdu snadno vyhledávat. Vždy stačí vybrat v levém sloupci příslušnou hodnotu a zobrazí se jen ty fotky, které jsou k ní přiřazeny. Typickým příkladem použití může být nalezení fotografie z konkrétní události, u které víte, kdo ji fotil, a kdo je na ní vyfocený. Pokud budete mít přiřazeny všechny tyto údaje u hledané fotky, označením těchto filtrů ji snadno najdete.

Zobrazení EXIF informací u vybrané fotografie

Zobrazení EXIF informací u vybrané fotografie

Zobrazení EXIF informací u vybrané fotografie

Nástroje pro úpravu fotografií

Přestože je aplikace určena primárně ke katalogizaci fotek a videí, najdete v ní také jednoduché editační nástroje. Některé základní, jako otočení a převrácení, jsou k dispozici rovnou z kontextové nabídky vybraného souboru. Pro přístup k dalším je opět nutné zobrazit okno editoru, ve kterém naleznete například ořez a změnu velikosti, transformaci, odstranění šumu a úpravu červených očí, změnu úrovní barev, sytosti nebo převod do negativu.

Odstranění šumu a ukázka dalších možností úpravy fotografií

Odstranění šumu a ukázka dalších možností úpravy fotografií

Odstranění šumu a ukázka dalších možností úpravy fotografií

K dispozici máte v aplikaci také další doplňkové služby v podobě možnosti přehrávání slideshow, tvorby alb pro web nebo možnost hromadného zpracování pomocí skriptů.

Příliš mnoho chyb

Samotná idea aplikace je vskutku dobrá, ovšem její provedení je v současné verzi aplikace velmi špatné. Aplikace obsahuje velké množství chyb. Ačkoliv se autoři na domovském webu chlubí velkou rychlostí a možnosti práce s velkým množstvím fotografií, mé zkušenosti byly během testování zcela opačné. Veškeré složitější operace trvaly neúměrně dlouhou dobu, během které aplikace nereagovala, což velmi znesnadňuje práci. Spousta operací také končila pádem celé aplikace. Výtku mám také k tomu, že aplikace v současné době ještě nepodporuje systém Windows 8.

Dobrý nápad ve špatném provedení

Media Pro je poměrně jednostranně zaměřená aplikace, se kterou můžete efektivně spravovat své fotky i videa. Nabízí mnoho možností třídění a jednoduché vyhledávání. S aplikací lehce vytvoříte katalogy fotek a videí, které budete moci pohodlně prohlížet, upravovat i vytvářet alba. Bohužel jsem se během testování setkal s výraznou nestabilitou aplikace, která často nabourávala efektivní proces třídění fotek. Aplikaci si můžete vyzkoušet po dobu šedesáti dní, což je dost dlouhý interval na podrobné prozkoumání všech funkcí. Budou-li v budoucnu odstraněny hlavní problémy, jistě bude mít aplikace šanci proniknout mezi početnou konkurenci. Za vyzkoušení však určitě už stojí.

Autor článku