Hlavní navigace

Zoner Photo Studio 14: vyšší rychlost a mnoho nových funkcí

Hardwarová akcelerace, integrace webového úložiště fotek Zonerama a mnoho nových a zajímavých funkcí - to jsou hlavní novinky verze 14, která byla uvedena na trh v uplynulých dnech.
Roman Polášek 21. 10. 2011

Sdílet

Jako každý rok, i letos byla uvedena začátkem podzimu nová verze oblíbeného Zoner Photo Studia, které letos nese už označení číslem 14. Zoner Photo Studio je stálicí na poli aplikací, které jsou určeny pro správu i úpravu fotografií. Patří mezi nejoblíbenější aplikace u nás, a proto přinášíme, stejně jako každý rok, souhrn těch nejzajímavějších novinek a vylepšení, které lze v nové verzi najít.

Integrovaná Zonerama

Pokud se rádi chlubíte svými fotkami například na Facebooku či některé z webových galerií, pak možná znáte i Zoneramu, což je služba pro vytváření webových alb od Zoneru. Můžete na ni nahrát své fotky a snadno je ukázat celému světu. Samotná služba byla uvedena do provozu již dříve, ale až ve verzi 14 je integrována i do Zoner Photo Studia.

Výhodou integrace je především snadná obsluha, díky které budou moci Zoneramu používat i méně počítačově zdatní uživatelé. V aplikaci se totiž pracuje s fotkami na Zoneramě úplně stejně, jako kdyby byly umístěny ve vašem počítači. Aplikace se sama stará o nahrávání i aplikaci provedených změn. Po bezplatné registraci vám Zoner poskytne na Zoneramě 2 GB prostoru, který i přes vyšší dovolené rozlišení zřejmě jen tak nezaplníte.

Zonerama - webové úložiště pro vaše fotky s kapacitou 2 GB

Zonerama - webové úložiště pro vaše fotky s kapacitou 2 GB

Zonerama - webové úložiště pro vaše fotky s kapacitou 2 GB

Hardwarová akcelerace

U mnoha algoritmů, které jsou využívány ke zpracování fotografií či aplikaci některých efektů, lze využít paralelního zpracování, které dokáže řadu z nich výrazně urychlit. Není se pak čemu divit, že mezi novinkami verze 14 lze najít i využití výkonu grafických karet pomocí technologií Cuda od Nvidie a OpenCL. Paralelní zpracování pomocí grafických karet je vhodné použít po elementární výpočty velkého množství prvků, což mohou být právě pixely na fotografiích, kterých je často mnoho milionů. Paralelním zpracování lze tak řadu algoritmů urychlit a použití grafiky místo výpočtu na procesoru může znamenat až několikanásobné zrychlení.

Vylepšení je nejvíce znát u modulu pro zpracování fotografií ve formátu RAW. Změny se projevují na obrázku mnohem rychleji než dříve. Rozdíl pocítíte také u redukce šumu.

K tomu, abyste mohli těžit z výhod hardwarové akcelerace, musíte vlastnit grafickou kartu, která danou technologii podporuje.

Nové efekty a funkce

Také v editoru fotografií nalezneme několik novinek, které jistě uživatele zaujmou. Jednou z nich je funkce pro vytváření HDR fotografií pomocí mapování tonality. Stačí k ní jediný obrázek (na rozdíl od klasické metody pro tvorbu HDR fotek) a lze s její pomocí dosáhnout výsledků, které se často blíží umění. Fotografii můžete pomocí několika voleb proměnit během chvilky v originálně vyhlížející obraz, který jistě vyvolá zájem v nejednom pozorovateli.

Mapováním tonality lze dosáhnout poměrně dobrých výsledků a barevných efektů

Mapováním tonality lze dosáhnout poměrně dobrých výsledků a barevných efektů

Mapováním tonality lze dosáhnout poměrně dobrých výsledků a barevných efektů

Další užitečnou funkcí je vyplnění výběru podle okolí. Funkce se dá také vyložit jako odstranění nežádoucích předmětů z fotografií. Výběrem stačí obkroužit příslušný objekt a pak už stačí nechat oblast vyplnit. Objekt zmizí a jeho místo je vyplněno podle okolí. Odstranění malých předmětů na velkých plochách funguje celkem spolehlivě, v ne příliš ideálních situacích se však nástroj nechová úplně korektně.

Výplň podle okolí

Výplň podle okolí

 
Výsledek výplně

Výsledek výplně


Výplň podle okolí a výsledek

Pro uživatele jistě zajímavou funkcí je i efekt poškozené fotografie. Pokud si přejete krásné fotky zkazit, vložit do nich škrábance a skvrny, Zoner Photo Studio vám k tomu dává pohodlný nástroj a to včetně možnosti detailního nastavení.

Vytváření poškozené fotografie

Vytváření poškozené fotografie

Vytváření poškozené fotografie

Zajímavá je také volná deformace, díky které můžete kruhovým výběrem deformovat jednotlivé části obrazu. Nabízí se posun oblasti, rotace, zvětšení/zmenšení a obnovení do původního stavu. Pomocí těchto nástrojů můžete na fotografiích během chvíle shodit několik přebytečných kilogramů, nebo z kvalitně postavené rozhledny udělat nebezpečně vyhlížející stavbu (viz. obrázek).

Ukázka použití volné deformace

Ukázka použití volné deformace

Ukázka použití volné deformace

Kromě těchto funkcí se můžete těšit i na další drobná vylepšení, jejichž kompletní seznam naleznete na webu výrobce.

Nižší cena a edice pro celou domácnost

Standardní cena za plně vybavenou edici Pro je stále stejná, tedy 1499 Kč. Za poloviční cenu lze získat edici Home, která je však ochuzena o zpracování RAW fotografií, vytváření HDR efektů, pokročilé odstranění šumu, maskování lokálních úprav, plnou kontrolu expozice a výrobu HTML a DVD prezentací. Příjemnou novinkou je možnost zakoupení rozšíření pro domácnost za pět set korun, díky kterému budete moci nainstalovat Zoner Photo Studio 14 legálně na všech počítačích v rámci celé domácnosti. Samozřejmostí jsou pak slevy pro majitele předchozích verzí a rovněž pro studenty a učitele.

Pokud jste majitelem některé z předcházejících verzí Zoner Photo Studia, lze přechod na novou verzi doporučit. Zvláště, pokud si často hrajete s fotografiemi ve formátu RAW, využíváte Zoneramu nebo chcete vytvářet originálně vypadající fotky pomocí funkce mapování tonality. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, nových funkcí je dostatek a všechny si můžete vyzkoušet v rámci 30 denní verze, kterou si můžete stáhnout z odkazu pod článkem.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty