Hlavní navigace

Změňte si vzhled Windows XP na Windows 7

Chcete dále používat operační systém Windows XP, ale mít jej vizuálně ve stylu Windows 7? Pak pro vás máme řešení v podobě jednoduché aplikace, která změní vše od přihlašovací obrazovky až po hlavní panel.
Martin Zachar 4. 8. 2010

Sdílet

Po vydání operačního systému Windows Vista nebylo mnoho uživatelů spokojeno. Proto se čekalo na příchod dalšího systému, který neměl být tak hardwarově náročný. I po vydání Windows 7 ale spousta lidí zůstává u Windows XP. Ať už z důvodu finančního nebo protože se jim Windows 7 zdají náročné na jejich stávající sestavu.

Windows XP se také nadále prodávají například s netbooky. To je opět z důvodu malého výkonu těchto strojů.

Pokud jste také jedním z takových uživatelů, kteří nadále zůstávají u Windows XP, ale chtěli byste se alespoň trochu přiblížit Windows 7, máme tady pro vás program, který vám to umožní.

Po použití programu se změní i bootovací obrazovka - vlevo XP, vpravo Win 7.

Co je a není Seven Remix XP

Seven Remix XP je komplexním vizuálním tématem pro operační systém Windows XP. Zahrnuje změnu přihlašovací obrazovky, hlavního panelu, kurzorů, ikon a dalších podobných součástí systému. Nedokáže vám však změnit chování systému, uspořádání nabídky start (rychlé vyhledávání) nebo přidat průhlednost oken.

Před instalací

Jestliže jste nikdy neslyšeli o bodech obnovy anebo vás tento termín děsí, věřte mi, že se bát nemusíte. Jedná se o automatickou zálohu důležitých součástí systému. Jeden takový bod obnovy bude vytvořen i při instalaci aplikace Seven Remix XP. To je výhodné, pokud budete chtít program opět odinstalovat nebo pokud by se něco nepovedlo. Jednoduše byste vrátili systém do původní podoby.

Pokud je to automatické, proč to tady vlastně zmiňuji. Pokud máte tuto funkci vypnutou, bod obnovy se samozřejmě nevytvoří. Zapnout ji můžete přes menu Start -> Všechny programy -> Příslušenství -> Systémové nástroje -> Obnovení systému. Jestliže se vám otevře nástroj obnovení systému, je vše v pořádku. Můžete si buďto vytvořit bod obnovy sami anebo nástroj vypnout a nechat vytvořit bod automaticky při instalaci.

Jestliže se vám však otevře okno Vlastnosti systému se záložkou Obnovení systému, doporučuji odškrtnout čtvereček u položky Vypnout nástroj Obnovení systému. Poté můžete ještě nastavit, kolik místa uvolníte pro body obnovy a vše je připraveno.

Přihlašovací obrazovka po změně - ve stylu Windows 7.

Instalace

Při instalaci postupujte přesně podle kroků. V jednom kroku vybíráte součásti, které se mají do instalace zahrnout. Je mezi nimi také bod obnovy (Restore point) a jedna nezaškrtnutá položka (Tweaks). Bod obnovy doporučuji vytvořit. Pokud byste čtvereček zaškrtli a bod obnovy se přeci jen z nějakého důvodu nepodařilo vytvořit, budete o tom informování.

Poslední položku (Tweaks) můžete či nemusíte zaškrtnout. Jedná se o zúžení položek na hlavním panelu jako je tomu ve Windows 7, což ale způsobí nezobrazování celých názvů. Zde je totiž problém, že aplikace nedokáže zcela odstranit názvy položek, takže se snaží zmenšit velikost položky tak, aby se zobrazovala pouze ikona a název co nejméně. Ať zvolíte tak či onak, tuto funkci můžete povolit či zakázat později v nastavení aplikace.

Po úspěšné instalaci budete vyzváni k restartování počítače, čímž dokončíte instalaci.

 

Vlevo okno aplikace Seven Remix XP, vpravo možnosti nastavení jednotlivých částí.

První seznámení

Po restartování systému si můžete ihned všimnout, že se změní jak startovací (bootovací) obrazovka systému, tak také přihlašovací. Ta obsahuje mimo jiné i nápis Windows 7 Ultimate.

Po přihlášení se objeví již změněné prostředí. Především si určitě všimnete hlavního panelu, systémových ikon na ploše a také nabídky Start.

Také se vám otevře hlavní okno aplikace Seven Remix XP. Důležité je pravé horní tlačítko Config User Accounts, které dovoluje nastavit různé vlastnosti chování aplikace. Zde můžete také povolit či vypnout zmenšování položek na hlavním panelu, zvuky, ikony, kurzory, pozadí a další.

Také si tady můžete zapnout Reloader nebo jej spustit manuálně z hlavního okna aplikace. Jedná se o opravnou instalaci. Když se totiž nainstalují do systému aktualizace, může dojít například ke zpětné změně ikon, kurzorů apod. na původní sadu, Reloader pak opět nahradí vše stylem Windows 7.

Vzhled nabídky start, hlavního panelu a systémových ikon. Vše ve Winodws XP.

Odinstalace

Jestliže se vám aplikace nelíbí nebo nevypadá podle vašich představ a rozhodnete se ji odebrat, můžete ji odinstalovat jako každou jinou aplikaci. Při tom budete vyzváni k označení všech částí, které se mají odebrat. Nelze však odebrat při prvním průchodu i záložní soubory. Ty lze odebrat až při druhém průchodu po odinstalování všeho ostatního a restartování počítače.

Druhou možností je vyvolat bod obnovy, který najdete opět v menu Start -> Všechny programy -> Příslušenství -> Systémové nástroje -> Obnovení systému. Nyní se vám otevře okno, ve kterém lze vybrat Obnovit předchozí stav počítače a poté už jen vybrat daný bod obnovy. Po obnovení dojde k navrácení systémových souborů, avšak samotná aplikace v počítači zůstane. Pro její odstranění byste ji měli ještě řádně odinstalovat.

Body obnovy.

Závěr

Jestliže máte stále na svém počítači Windows XP a chtěli byste se přiblížit Windows 7, ale nemáte buďto finanční prostředky nebo by to váš počítač nezvládl hardwarově, pak můžete vyzkoušet Seven Remix XP, který změní vzhled vašeho systému do podoby Windows 7. A to od startovací obrazovky, přes přihlašovací, až po hlavní panel, zvuky, ikony, kurzory a další.

Aplikace nedodává systému žádné speciální funkce, pouze vzhled. Nemusíte se tedy bát toho, že by byla nějak náročná. Také samozřejmě zachovává nastavený jazyk operačního systému, takže nebudete mít problémy s češtinou.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty