Hlavní navigace

Zkrášlete si plochu! Panel zástupců jako v Mac OS X.

Jak vnést pořádek do hromady ikon na ploše a zároveň je vybavit efektními animacemi, které vám budou všichni závidět? Vytvořte si panel zástupců, tak jak jej znají uživatelé systému Mac OS X.
Roman Polášek 10. 11. 2008

Sdílet

Jak jednoduše a rychle spouštět aplikace a přitom nemít zavalenou plochu spoustou ikon? Řešení nabízejí panely zástupců, někdy nazývané také doky. Takovým panelem, který každý zná, je i skupinka ikon na liště start s názvem „rychlé spuštění“. Mnoho uživatelů si nedovede práci bez tohoto panelu už ani představit. Jeho možnosti jsou však dost omezeny.

Podobný panel pro rychlé spouštění aplikací znají i uživatelé systému Mac OS X, kde je jedním z charakteristických rysů celého systému.

Uživatelé systému Microsoft Windows naštěstí nemusí nic závidět, protože existuje spousta aplikací, které umí podobný panel přinést i do prostředí Windows.

Efektní a efektivní

Cíl těchto panelů je jednoduchý – poskytnout uživateli rychlý přístup ke spouštění aplikací. Na panel je možné umístit libovolné odkazy ke spouštění programů či otevření složek a nahradit tak rozházené zástupce po celé ploše.

Jenže uživatelé nejdou jenom za uspořádanými zástupci, ale také za krásou. Proto jsou tyto panely vybaveny líbivými efekty a animacemi, které jistě potěší nejednoho počítačového nadšence. Dříve statická a nudná plocha se tak může rázem změnit v živější, se kterou je radost pracovat.

Nápad samotného panelu není nijak originální, a proto se každá aplikace snaží přijít ještě s něčím dalším. Výbava většiny aplikací je hodně podobná a srovnatelná, v některých detailech se však liší a každému může vyhovovat jiná. Pojďme se podívat na ty nejoblíbenější podle uživatelů serveru Stahuj.cz.

RocketDock

Aplikace RocketDock je nejstahovanějším programem z uvedených a musím uznat, že právem. Nabízí totiž téměř vše, na co si může uživatel vzpomenout. Krásné prostředí vybavené spoustou skinů a efektů doplňuje velké množství nejrůznějších funkcí.

RocketDock zvládá na výbornou pozicování samotného panelu. Lze jej umístit k libovolnému okraji plochy, s možností výběru také monitoru, pokud je jich k počítači připojeno více. Rovněž potěší možnost vertikálního či horizontálního odsazení. Aplikace tak nemusí být striktně umístěna pouze při okraji obrazovky.

Podobně jako ostatní představované aplikace nabízí několik možností efektů při najetí kurzorem nad panel a při samotném kliknutí na zvoleného zástupce. Rovněž lze plně přizpůsobit velikost samotných ikon a rychlost animací. Pomocí mnoha nastavení je tak možné plně přizpůsobit panel k obrazu svému. Nabízených 30 skinů a možnost změnit každou ikonu dodá panelu ještě více originality.

Spolu s efektem se při najetí myší nad ikonu zobrazuje také její textový popis, tedy název programu. I zobrazení tohoto textu lze jednoduše změnit či vypnout, je-li nežádoucí.

RocketDock ve skinu WhiteCristal

Přidávání a odebírání ikon probíhá jednoduše metodou „drag and drop“, tedy táhni a pusť. Dokonce i samotné odebírání ikony z panelu je doplněno hezkým efektem.

Aby panel se zástupci nepřekážel v práci, je možné jej nechat automaticky skrývat a nechat objevit až při najetí myší k okraji obrazovky. Možnosti panelu však sahají ještě dále. Disponuje možností minimalizace oken do tohoto panelu a dokáže tak efektivně nahradit samotný panel start, na který je každý uživatel zvyklý.

Kvalitu aplikace podtrhuje fakt, že je nabízena téměř v 50 jazycích včetně češtiny a úplně zdarma. Z paměti RAM si ukousne asi jenom 5MB a procesor vytěžuje pouze v případě použití. Není však problém při rychlejším pohybu nad panelem vytížit naplno procesor, což může být někdy při práci nepříjemné.

ObjectDock

Nejsilnější konkurencí pro RocketDock je velmi podobná aplikace ObjectDock. Funkčně jsou oba programy na velmi vysoké úrovni. V některých částech se však odlišují.

ObjectDock přináší spoustu vlastních ikon

Oproti RocketDocku nabízí ObjectDock navíc tzv. Docklety. Jedná se o další ikony do tohoto panelu, které dokážou například ukazovat aktuální čas či stahovat z internetu předpověď počasí pro zadanou oblast a to dokonce na několik následujících dní.

Zobrazení výhledu počasí na následující dny

Nabízí také pro uživatele jasnější nastavení náročnosti programu, kdy se může uživatel sám rozhodnout mezi šetřením pamětí a pomalejším během programu nebo neomezováním aplikace, za což je odměněn kvalitnějšími animacemi. I přesto jsem však při používání velký rozdíl ve vytížení paměti nezaznamenal.

Program je k dispozici rovněž zdarma, ale počeštěn není. Je nabízen také v placené verzi Plus, která nabízí za poplatek 20$ mnohem více.

Mezi hlavní přednosti placené verze patří tzv. Tabs, tedy záložky. Ikony je možné seskupovat do záložek a mít tak mezi zástupci dokonalý systém. S placenou verzí přichází také možnost mít na ploše hned několik doků, více animací a také téměř neomezené možnosti přizpůsobení celého panelu.

RK Launcher

Jinou aplikací, avšak už ne tak hvězdnou jako předchozí dvě, je i RK Launcher. Jeho největší odlišností je fakt, že jej není třeba instalovat. Zmiňovanému panelu ze systému Mac OS X je díky defaultnímu použití ikon z tohoto systému nejpodobnější.

Program však za konkurencí výrazně ztrácí v oblasti funkcí, přizpůsobení i samotného vzhledu. Nenabídne tolik možností nastavení jako dříve zmiňované aplikace, přesto lze s programem bez potíží a vesele pracovat. Jedná se rovněž o kvalitní produkt, ovšem konkurence je už v některých oblastech i dále.

RK Launcher a některé ikony ve stylu Mac OS X

Možná právě jednoduchost může být důvodem, proč si právě tuto aplikaci zvolit. V současnosti se nachází ve stádiu beta a to již více než dva roky. Na aplikaci je to znát a občas nějaká funkce nepracuje přesně tak, jak uživatel očekává. Marně jsem se tak snažil vyvolat dialog pro změnu jazyka nebo zobrazit samotný panel, který z nevysvětlitelných důvodů někdy zmizel a nechtěl se objevit zpět.

To pravé pro každou plochu

Všechny aplikace mají své kouzlo a záleží na uživateli, zda bude nějakou používat. Sám jsem byl při testování mile překvapen, co programy dokážou. Velmi mě potěšily plynulé animace, bohaté možnosti přizpůsobení a jednoduchost, s jakou se s aplikacemi pracuje.

Sami můžete aplikace vyzkoušet. Možná najdete ten pravý „bič“ na své zástupce na ploše a třeba získáte živou plochu, která jistě získá pozornost vašeho okolí.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty