Hlavní navigace

Zjistěte, které aplikace je vhodné z počítače odinstalovat

<p>&#160;</p>
Stále nevíte, jak důkladně vyčistit systém od nepotřebných či přímo škodlivých aplikací? Nejste si jisti, zda daný program skutečně odebrat nebo ne? Aplikace Should I Remove It? vám pomůže.
Roman Polášek 1. 12. 2014

Sdílet

Když si v dnešní době koupíte nový počítač některé ze světových značek, můžete si být jisti, že bude obsahovat spoustu předinstalovaných programů. Většinu z nich byste však vůbec nemuseli mít. Výrobci se snaží jejich pomocí docílit většího uživatelského komfortu, avšak často se jedná jen o programy, které zpomalují počítač, nebo jde jen o zkušební verze programů, které je pro delší používání nutné zakoupit. Tato skupina je označována jako bloatware.

Druhou kategorií nežádoucích programů jsou aplikace a různé panely nástrojů, které se instalují spolu s jinými programy. K nim můžete přijít velmi jednoduše pouhou nepozorností při instalačním procesu.

Méně zkušení uživatelé počítačů pak často řeší problém, co s těmito aplikacemi, jejichž název je pro ně neznámý. Bez potřebných znalostí je těžké rozhodnout, zda je program nutný k fungování jiných aplikací, nebo se jedná jen o odpad, kterého se dobré se co nejdříve zbavit.

S tímto rozhodnutím vám často nepomůže ani odborník, jelikož není v lidských silách znát všechny aplikace. Naštěstí existují aplikace, které vám rozhodnutí ulehčí. Jednou z nich je velmi jednoduchá utilita s plně vysvětlujícím názvem Should I Remove It?

Prohledá a poradí

Aplikace Should I Remove It? je k dispozici zcela zdarma a je jen škoda, že je třeba ji i instalovat. Instalace je však rychlá a hned po spuštění nalezne veškeré nainstalované programy ve vašem počítači. Ty pak seřadí podle toho, kolik uživatelů je ze svého počítače již odstranilo. Právě to je měřítko, kterým se můžete řídit při rozhodování, zda aplikaci odebrat či ne. Barevné označení je navíc ještě více názorné. Aplikacím se zelenou barvou mnoho pozornosti věnovat nemusíte, avšak přítomnost programů se žlutým či dokonce červeným hodnocením byste měli rozhodně přehodnotit.

<p>Detail vybraného programu zobrazuje i datum instalace a velikost na disku</p>

Detail vybraného programu zobrazuje i datum instalace a velikost na disku

Detail vybraného programu zobrazuje i datum instalace a velikost na disku

Pomoci může i jednoduché hodnocení pomocí hvězdiček, které aplikace získala od ostatních uživatelů. Právě podezřele nízké hodnocení může být jasným ukazatelem, že aplikace není zcela v pořádku a musí z vašeho počítače co nejdříve pryč.

Pokud si stále nejste jisti, či nízké ohodnocení pro vás není důvodem k odinstalaci, můžete u každé aplikace kliknout na tlačítko, které vám poskytne podrobnější a často vyčerpávající informace. Dojde k přesměrování na webovou stránku, ve které se dozvíte o programu další informace.

Z textového popisu v angličtině se dozvíte o výrobci a účelu aplikace. Můžete také vidět, kde se aplikace zpravidla nachází a jaké soubory k ní patří. Prohlédnout si můžete, jaké hodnocení si zasloužila od ostatních uživatelů, případně si lze přečíst komentáře k aplikaci.

Velmi zajímavé jsou i statistiky, ze kterých lze vyčíst, jaká je nejpoužívanější verze programu a také, jaký trend instalací či odinstalací má aplikace v průběhu uplynulých 30 dní.

<p>Podrobný popis programu na webu</p>

Podrobný popis programu na webu

Podrobný popis programu na webu | Dozvíte se i o používaných verzích a trendu instalace či odinstalace programu

Pro zajímavost se pak můžete i podívat, ve kterých státech je aplikace populární a na jakých operačních systémech nejčastěji běží.

<p>Zajímavé je i geografické rozložení včetně podílu operačních systémů, na kterých program běží</p>

Zajímavé je i geografické rozložení včetně podílu operačních systémů, na kterých program běží

Geografické rozložení včetně podílu operačních systémů

Doplněny jsou pak instrukce k odinstalaci programu z počítače. Informace jsou u známých aplikací velmi podrobné a poskytnou vám jistě dost informací k rozhodnutí, zda je dobré si ji ponechat či ne.

<p>V nastavení si lze zapnout upozornění na nové aplikace či pravidelnou kontrolu</p>

V nastavení si lze zapnout upozornění na nové aplikace či pravidelnou kontrolu

V nastavení si lze zapnout upozornění na nové aplikace či pravidelnou kontrolu

Další statistiky

Díky používání aplikace a sběru dat získávají autoři aplikace statistická data o používání různých programů. Díky tomu je pak možné na domovské stránce této aplikace nalézt spoustu užitečných informací, například o tom, který výrobce nejvíce zanáší nové počítače bloatwarem nebo které aplikace patří k těm nejčastěji odinstalovaným. Zároveň zde můžete získat tipy na kvalitní programy, které používá nejvíce uživatelů.

Ostražitost při každé instalaci

Aby se z vašeho počítače nestalo smetiště, je třeba nejen provádět pravidelnou odinstalaci nepotřebných programů, ale v první řadě jim bránit, aby se do vašeho počítače vůbec nedostaly. Pokud instalujete jakoukoliv aplikaci, vždy dávejte pozor při všech krocích, volte vždy uživatelskou instalaci místo výchozí a odmítejte software třetích stran, který pro vámi chtěnou aplikaci vůbec není potřeba.

Vítaná pomoc pro každého z nás

Aplikace Should I Remove It? vždy pomůže laikům i počítačovým odborníkům. Váháte-li, zda nějaký program odstranit či ne, můžete využít informací, které vám tato aplikace poskytne a rozhodnout se i na základě toho, jak s aplikací naložili ostatní uživatelé. Především se ale můžete zbavit skutečně nepotřebných a často i škodlivých aplikací, které je lepší v systému vůbec nemít.

Autor článku