Hlavní navigace

Že nejsou viry pro Linux? Jeden řádí právě teď

Linuxové distribuce jsou ve srovnání s Windows obecně chápány jako bezpečnější a odolnější vůči virům. Na tom se nic nemění, avšak výjimky se přeci najdou. Tou aktuální je trojan Linux.Ekoms.1?.
Martin Tábor 24. 1. 2016

Sdílet

Linux z mnoha různých důvodů nepodléhá virovým nákazám příliš často. Základní principy tkví v tom, že bez superuživatelských práv toho v systému mnoho neovlivníte a software se navíc obvykle instaluje z prověřených repozitářů. Třetím, a neméně důležitým, faktorem je pak malá rozšířenost linuxových desktopů, kvůli čemuž se zkrátka vytvářet viry pro tyto systémy nevyplácí (i zde jsou výjimky).

Ilustrační obrázek

Jakmile se ovšem hrozba objeví, je problém s absencí jakéhokoliv antivirového řešení, která se zkrátka na linuxových desktopech jen tak nevyskytují. Čerstvě objevený trojan dostal název Linux.Ekoms.1 a každých 30 sekund ukládá snímek obrazovky do dočasné složky ve formátu JPEG nebo BMP. Obsah složky se posléze odesílá na vzdálený server. Podle antivirové společnosti Dr.Web by měl být trojan schopen i odposlouchávání pomocí mikrofonu, ale aktuálně prý funkci nevyužívá.

Zdroj: batblue.com

Autor článku