Hlavní navigace

Zaznamenejte své výlety pomocí GPS v mobilu

Turisté a cykloturisté rádi zaznamenávají své výlety po krajině různou formou do počítače tak, aby se později mohli dívat, kde všude již byli, a aby si prováděli pravidelnou sezónní statistiku vzdálenosti, rychlosti apod.
David Procházka 25. 7. 2010

Sdílet

Donedávna byly velmi populární zařízení krokoměry nebo cyklopočítače. Těm sice ještě neodzvonilo, ale stále častěji nahrazují výletníci tato zařízení pomocí moderní techniky. Každý lepší mobilní telefon má dnes GPS a tak není důvod, proč této funkce v chytrých i obyčejných telefonech nevyužít. Výhodou je samo sebou tzv. smartphone, neboť na různé varianty mobilních operačních systémů existuje daleko větší portfolio sportovních aplikací. My se dnes zaměříme na řešení digitálního tachometru v mobilu a také na trasování výletů pomocí GPS s okamžitým přenosem na web.

Představení aplikací

Zabývat se dnes budeme programy Velox a Endomondo. Ač je lze nazývat programy, jde v podstatě o softwary propojené přes internet s webovou službou. Prvně zmíněný Velox je určen zejména pro cyklisty. Jde v podstatě v bezplatné verzi o vylepšený cyklocomputer, který zobrazuje mnoho zajímavých údajů. Můžete jej nainstalovat na telefony s operačním systémem Android nebo podporující technologii Java MIDP 2.0. Za příplatek pak lze použít trasování s přenosem na internet, resp. do webové části aplikace, kde vidíte nejen své trasy, ale také statistiky.

   

Druhý v pořadí je produkt Endomondo, kterým se budeme zabývat více a to převážně z důvodu, že je zcela bezplatný. Endomondo není jen pro cyklisty, je připraven pro sledování sportovních aktivit u řady sportovních disciplín. Jako cyklopočítač neukáže tolik možností a veličin, ale jako trasovač funguje více než dobře. Také je dostupný pro více mobilních telefonů. Je dostupná pro Symbian, iPhone, Windows Mobile, Android a pro některé telefony je dostupná i Java aplikace. Portál umožňuje vytvářet přátelství sportovců, takže můžete porovnávat své výkony s kolegou, který aplikaci taktéž využívá.

 

   

Instalace programu Endomondo

S instalací programu je spojena i registrace. Doporučuji provést tento postup. Nejprve na webu služby vyplňte registraci, kterou naleznete pod tlačítkem Sign Up. Následně potvrďte svou e-mailovou adresu pomocí odkazu, který vám během registrace služba Endomondo odešle. Tím je registrace hotová, můžete se přihlásit, ale profil máte ještě prázdný. Nyní je nutné nainstalovat aplikaci do mobilu. Možností je několik, například stažení aplikace a instalace pomocí PC, ale budu předpokládat, že uživatelé požadující trasování v reálném čase disponují datovým paušálem.

V tom případě je nejsnazší cesta, pokud na hlavní straně služby klepnete na tlačítko Download, z nabídky vyberete svůj mobilní telefon a vyplníte své telefonní číslo v mezinárodním formátu. Během několika vteřin po odeslání formuláře obdržíte přímo na svůj telefon SMS zprávu s odkazem pro stažení mobilní aplikace. Tu stáhnete přímo pomocí tohoto odkazu do mobilu a spustíte instalaci. Po úspěšné instalaci vám přibude ikona v hlavní nabídce telefonu nebo v sekci Programy či Aplikace (dle typu mobilu).

Praktické použití

Po spuštění programu je potřeba zadat přihlašovací údaje z webové části služby, tak aby se váš účet propojil s konkrétním zařízením. Ihned poté se ocitáte v hlavní části aplikace. Dlužno dodat, že ne na všech platformách je Endomondo stejné. Například v případě operačního systému Android nabízí značně více funkcí, než u Windows Mobile. Základ je ale stejný. V nabídce Options, Select Sport můžete vybrat sportovní aktivitu, kterou hodláte aktuálně provozovat.

Aktivita se zobrazí nahoře na obrazovce. Vyčkejte, až program vyhledá satelity a vypíše na obrazovce hlášku GPS OK. Následně klepněte na tlačítko Start a můžete plnit požadovanou sportovní aktivitu. Jakmile ji dokončíte, klepněte na tlačítko Stop. Abyste měli jistotu, že se trasa přenese na server, zvolte ještě raději v menu volbu New workspace. Tím je jednotlivá trasa uložena na serveru a vy se můžete věnovat zase jiné sportovní činnosti.

Webová část programu

Po přihlášení do webové části služby můžete po klepnutí na svou přezdívku v pravém horním rohu zobrazit osobní profil, kde jsou jednotlivé trasy uvedeny chronologicky.

Jakmile si rozklepnete jednotlivé trasy, pak vidíte jednak trasu na mapě, dále v pravé části hlavní statistické hodnoty z dané trasy a pod mapou graf mapující rychlost, čas a výškový profil. Na spodní části obrazovky je navíc viditelný kalendář s vyznačením vašich sportovních aktivit v rámci jednoho měsíce. Na kartě Statistics vidíte ušlou nebo ujetou vzdálenost v přehledném grafu za celý měsíc.

Závěrem

Využití obou zmíněných aplikací je sice vázáno na mobilní telefon, GPS a datový tarif, ale pokud máte k dispozici všechny zmíněné předpoklady, pak jde o velmi snadný a zároveň sofistikovaný systém, jak mapovat své sportovní aktivity a jak je sdílet. Zkušení cyklisté radí využívat obě aplikace najednou. Zapnou Endomondo, shodí jej do pozadí a na popředí si spustí Velox pro sledování aktuálních dat. Toto řešení je ale možné pouze na telefonech, které podporují multitasking.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty