Hlavní navigace

Září 2015 - nejstahovanější novinky na Stahuj.cz

Prní místo mezi novinkou minulého měsíce s výrazným náskokem obsadila aplikace pro aktualizaci vašeho hardwaru. Druhou příčku pak okupuje aplikace pro zobrazení licenčního čísla. Samozřejmě jako vždy navíc nabídneme i další užitečné programy.
Coudy 13. 10. 2015

Sdílet

Jako každý měsíc, i tentokrát vám přinášíme přehled patnácti novinek, které si uživatelé nejčastěji stáhli z katalogu Stahuj.cz. Na pomyslném prvním místě se objevil s velkým náskokem software, který umožňuje instalaci a aktualizaci ovladačů hardwarových zařízení. Druhé místo pak obsadila jednoduchá aplikace pro zobrazení licenčního čísla. Na pomyslném třetím místě se nachází výborná alternativa za Microsoft Office Word.  

Pořadí  Název aplikace Licence Počet stažení
1.  Snappy Driver Installer Freeware 1000
2.  Windows Activation Key Viewer  Freeware 261
3.  Simple Words Shareware 217
4.  Windows 10 Color Control Freeware 123
5.  Windows Desktop Gadgets Freeware 112
6.  oTube Freeware 95
7.  Manager Freeware 83
8.  GeniuX Photo EFX Freeware 81
9.  Free Hearing Test Freeware 81
10.  Ashampoo AntiSpy Freeware 80
11.  Rom Helper Freeware 77
12.  Speedy Tube Ultra Freeware 571
13.  Stremio Freeware 71
14.  Crazy Cars Freeware 69
15.  Betternet Freeware 65

Poznámka k měření: Výsledky berte prosím s rezervou. Vzhledem k tomu, že byl každý program přidán v jiné fázi měsíce, měl i jiný čas na získání počtu stažení. Pořadí, hlavně v závěru tabulky, je tak jen orientační a nikoliv přesné. Míra počtu stažení nevyjadřuje skutečnou kvalitu aplikace.

1. Snappy Driver installer

Na prvním místě našeho žebříčku s obrovským náskokem se umístil Snappy Driver Installer. Jedná se o nástroj pro instalaci a aktualizaci ovladačů hardwarových zařízení. O vše podstatné se stará algoritmus, který provádí vyhledávání nejaktuálnějších dostupných ovladačů pro libovolnou hardwarovou součást vašeho počítače. Jedná se o přenosný program, takže nevyžaduje instalaci. U každého zařízení je navíc schopen porovnat nainstalovanou verzi ovladače a nejaktuálnější verzi dostupnou přes internet.

 Snappy Driver Installer pohled na základní nabídku

2. Windows Activation Key Viewer

Na druhém místě se umístila velmi jednoduchá aplikace Windows Activation Key Viewer. Aplikace slouží pro zobrazení aktivačního klíče operačního systému Windows. Jedná se o program, který není nutné instalovat, a tak je spustitelný z libovolného úložného zařízení a adresáře. Zobrazený aktivační klíč lze jednoduše zkopírovat do schránky (clipboardu) a použít jinde. Kromě samotného klíče je k dispozici také informace ohledně konkrétního vydání systému Windows (např. 8.1 Pro).

Pohled na jednoduchou aplikaci Windows Activation Key Viewer

3. Simple Words

Pomyslnou třetí příčku obsadila velice zajímavá aplikace Simple Words, což je jednodušší alternativa za textový editor Microsoft Office Word, která skrývá velké množství stěžejních funkcí a vlastností zmíněné kancelářské aplikace. Nechybí kontrola pravopisu, formátování textového obsahu dokumentu, vkládání různých typů objektů, úprava rozvržení dokumentu, náhled aktuální podoby souboru, stejně tak je možné pracovat na několika souborech současně pomocí přepínání mezi tzv. tabs (či kartami). Program pracuje se soubory DOC, DOCX, RTF, HTML, MHT, XML, ODT, EPUB a TXT.

Pohled na spuštěnou aplikaci

Další užitečné aplikace

Na pomyslné čtvrté příčce se umístil program Windows 10 Color Control. Jedná se o nástroj, který umožňuje snadné přizpůsobení barev rámečku oken, stejně jako Start nabídky a systémové lišty. Kromě těchto voleb je k dispozici i zaškrtávací políčko pro odsouhlasení použití algoritmu automatických barev. V obou případech je možné použít prakticky libovolnou barvu, nicméně v případě zaškrtnutého políčka jsou barvy o málo tmavší. Jak z názvu aplikace vyplývá, jde o řešení pro Windows 10.

Na pátém místě se umístila aplikace s názvem Windows Desktop Gadgets. Program přináší možnost instalovat velmi oblíbené miniaplikace (tzv. gadgety či widgety) na plochu systému Windows 8 nebo Windows 10. V těchto verzích totiž Microsoft jejich možnost instalace zrušil, proto je k dispozici tento program třetích stran. V nabídce je základní sada widgetů (kalendář, analogové hodiny, ukazatel využití CPU, převodník měn, předpověď počasí apod.), přičemž nechybí možnost dodatečné instalace dalších widgetů (souborů typu GADGET).

Další zmíněnou aplikací je oTube. Jedná se o nástroj pro stahování videí ze serveru YouTube. Program funguje jako většina ostatních alternativních řešení. Uživatel vloží konkrétní URL adresu, potvrdí a proces stahování začne. K dispozici je podpora stahování videí ve všech vysokých rozlišeních, včetně Full HD, 4K a 8K. Samozřejmostí je možnost výběru cílového adresáře, kam se video uloží. Kromě běžných formátů (např. MP4) lze využít i formáty m4a či WebM.

Poslední aplikace nese název Manager a slouží pro snadné a přehledné vedení úkolů. Od plánování obchodních schůzek až po běžné věci, na které byste jinak zapomněli. Úkoly se řadí automaticky podle data události. Nechybí ani uživatelská volba automatického spuštění programu po startu operačního systému, možnost okna zůstat vždy navrchu, nastavení průhlednosti, změna barvy pozadí popř. zvolení hlavního monitoru při více obrazovkách. Ke každé události si můžete zvolit tematickou ikonu pro zvýšení přehlednosti.

Autor článku