Hlavní navigace

Základní verze Windows 8 již nepřehraje DVD

<p>&#160;</p>
Microsoft oznámil, že Windows 8 v základní podobě nebudou schopny přehrát film ve formátu DVD. Důvodem jsou podle všeho licenční poplatky za nesvobodné kodeky, které tak již nebudou zahrnuty v základní ceně Windows.
Martin Tábor 7. 5. 2012

Sdílet

Na první pohled se to zdá minimálně zvláštní, ale podle oficiálních informací to bude s Windows 8 tak, že Microsoft ze základní multimediální podpory vyřadí stále velmi rozšířený formát DVD a o výchozí podpoře Blu-Ray si uživatelé budou moci nechat rovněž jen zdát. Jeden z důvodů, který k tomuto rozhodnutí vedl, je pravděpodobně nutnost hrazení licenčních poplatků za nesvobodné oficiální kodeky, které tak jednoduše nebudou součástí základní instalace Windows 8. Optická média bude možné za přispění softwaru od Microsoftu přehrát pouze v aplikaci Windows Media Center a na hrazení licencí by se měli údajně více podílet prodejci hardware.

Windows Media Center na Windows 8 CP

Multimediální aplikace Windows Media Center však nebude součástí standardní edice a její pořízení tak bude spojeno s nutností upgradu na Windows 8 Pro. Microsoft možná vychází i z menšího zájmu o klasická optická média, která stále více ustupují např. i placené streamované formě videa z internetových obchodů. Majitelé DVD kopií v ISO souborech jsou specifickou skupinou, se kterou se zřejmě do budoucna až tak nepočítá. V základní edici se bude nacházet pouze Windows Media Player, jenž filmové optické disky nepřehraje. Zatím je těžké říci, zda tento nedostatek půjde vyřešit zásuvnými kodeky třetích stran nebo bude nutné využít i jiný přehrávač v podobě VLC, Media Player Classic, KMplayer apod.

Zdroj: msdn.com

Autor článku