Hlavní navigace

Zájem o grafické čipy strmě padá

Výrobci grafických čipů zažívají těžké časy. Podle nejnovějšího průzkumu, který se týká 4. kvartálu minulého roku, zaznamenal trh s nimi více jak třetinový propad oproti čtvrtletí minulému.
David Sillmen 31. 1. 2009

Sdílet

Zprávu přinesl institut Jon Peddie Research, který tyto analýzy provádí již od roku 2000 a jeho výsledky jsou velmi respektovány. Pád je to opravdu dramatický a nepříjemný. Jedná se totiž tradičně o nejsilnější období roku, přesto došlo ve 4. čtvrtletí k 35% snížení prodejů oproti 3. čtvrtletí. Týká se to celého trhu, tedy jak integrovaných, tak klasických grafických čipů.

Jon Peddie Research k tomu poznamenává zajímavé informace. Od doby, kdy s měřením institut začal, ještě nikdy nedošlo k byť jen minimálnímu poklesu ve čtvrtém čtvrtletí roku. Tendence byla vždy růstová. A teď trh padl o celých 35%! To se projevilo i na celkových prodejích za rok 2008. Tři čtvrtletí byla sice dobrá, ale to čtvrté způsobilo celoroční pokles o 28% oproti roku 2007. Největším výrobcem grafických čipů přitom zůstává Intel, následován nVidií a AMD. Propad na trhu s grafickými čipy je jedním z nejhorších v celé technologické branži.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty