Hlavní navigace

Zabavte malé děti hrami i učením na iPadu

iPad je s těmi správnými aplikacemi vhodný i pro děti předškolního věku. Pexeso, omalovánky nebo třeba matematiku snadno zvládnou díky dotykovému ovládání. Hry tak poslouží nejen k zábavě, ale i k učení.
Roman Polášek 18. 6. 2012

Sdílet

Přemýšlíte často, jak zabavit své malé a neposedné dítě? iPad se může stát jednou z jeho oblíbených hraček. Existuje mnoho aplikací, které jsou přímo určeny pro nejmenší děti. Představujeme ty nejlepší, díky kterým můžete naučit své dítě klasických hrám, základním motorickým schopnostem nebo třeba základům matematiky.

Předškolní brašnička pro iPad

Jako první představujeme aplikaci pro velmi malé děti. Slouží především k naučení rozpoznávání základních tvarů, řazení objektů do skupin podle významu či návaznosti, skládání dílků do celých obrázků nebo třeba počítání zvířátek. Aplikace je složena z několika základních kategorií, z nichž každá pak obsahuje různě obtížné úkoly od stejného tématu.

Nespornou výhodou programu je, že je v češtině a obsahuje velmi zdařilou a názornou grafiku, která je dostatečně přehledná. Navíc můžete pro dítě nahrát hlasové vzkazy, které mu budou při plnění jednotlivých úrovní přehrávány. Aplikaci lze bezplatně vyzkoušet v ukázkové verzi, která obsahuje pro každou kategorii her pouze 5 různých kol. K dispozici je i verze placená, která pak vaši ratolest zabaví na delší dobu s téměř 200 úrovněmi.

Předškolní brašnička je svým zaměřením určena pro nejmenší děti

Předškolní brašnička je svým zaměřením určena pro nejmenší děti

Předškolní brašnička je svým zaměřením určena pro nejmenší děti

Animacek Pexeso

Sleduje-li vaše dítě Animáček na TV Barrandov, jistě bude znát motivy použité právě v tomto pexesu. V návaznosti na svůj blok pořadů pro děti nabízí TV Barrandov také speciální aplikaci pro iPad, která je variací klasického pexesa. To není třeba nijak zvlášť představovat a jistě i svému dítěti princip hry snadno vysvětlíte.

Aby byla hra zajímavější, je k dispozici i časomíra a bodové hodnocení řešení pexesa. Díky tomu můžete dobře pozorovat, jak se dítě zlepšuje.

Naučte děti klasické pexeso s Animáčkem

Naučte děti klasické pexeso s Animáčkem

Naučte děti klasické pexeso s Animáčkem

Koala Math

Pokud čeká vašeho potomka již brzy školní docházka, jistě přijde vhod i jednoduché procvičení základní matematiky. Díky aplikaci Koala Math může dítě jednoduchou a velmi příjemnou formou vyzkoušet základní operace, jako je sčítání nebo odčítání malých čísel. Vše je přitom dobře graficky znázorněno například v podobě žáby, která skáče na metru, objektů, které si dítě může spočítat, nebo zátěží na miskách váhy.

Aplikací s koalou existuje více, a pokud chcete dopřát dítěti i další matematické operace, budete muset sáhnout po některé z placených aplikací z této kolekce.

Koala Math pomůže s učením základů matematiky

Koala Math pomůže s učením základů matematiky

Koala Math pomůže s učením základů matematiky

ColorABC Deluxe HD

Mezi oblíbené hry dětí patří bezesporu omalovánky. Pokud dítě omrzí ty klasické, můžete mu zkusit nabídnout alternativu v podobě trochu odlišných na iPadu. Při nich sice dítě necvičí držení tužky, přesto mohou přinášet jiný druh zábavy a rozvíjet tak představivost dětí. Jednou z nenáročných aplikací, která je spíše pro menší děti, je ColorABC Deluxe HD. Tyto omalovánky jsou velmi nenáročné. Stačí si zvolit obrázek s vyznačenými obrysy a poté už jen vybírat barvy a dotýkat se oblastí, které se poté automaticky vyplní. Takto se může dítě snadno naučit vybírat ty správné barvy pro vzhled zvířátek a to bez zbytečného a pracného vykreslování všech oblastí.

Jednoduché omalovánky s výukou barev v angličtině

Jednoduché omalovánky s výukou barev v angličtině

Jednoduché omalovánky s výukou barev v angličtině

Coloring for Kids

Opačnou cestou, než výše představené omalovánky, jde Coloring for Kids. I zde si můžete zvolit pro kreslení šablonu s obrysy, ovšem samotné kreslení probíhá tahem prstu, stejně jako pastelkou. Z poměrně obsáhlého seznamu pod obrázkem stačí vybrat vhodnou barvu a poté už lze klasicky vykreslovat oblasti v obrázcích. Pro malé dětské prsty je aplikace jako dělaná. Zabarvené oblasti lze rovněž gumovat a povedené obrázky je možné samozřejmě uložit. V aplikace je k dispozici několik základních motivů a další lze na malý poplatek dokoupit.

Intuitivní malování pro děti v aplikaci Coloring for Kids

Intuitivní malování pro děti v aplikaci Coloring for Kids

Intuitivní malování pro děti v aplikaci Coloring for Kids

Rozpustilé básničky

K dětskému a předškolnímu životu patří neodmyslitelně i snadno zapamatovatelné a rýmující se básničky. Přesně takové jsou obsaženy i v české aplikaci Rozpustilé básničky. Cílem je skládat jednoduché obrázky ze 4 nebo 9 částí a po jejich dokončení je dítěti odříkána básnička, která se vztahuje k právě složenému obrázku. Aplikace tak učí nejen texty básniček, ale rozvíjí i myšlení při řešení skládaček.

Rozpustilé básničky jsou krátké a hezky namluvené

Rozpustilé básničky jsou krátké a hezky namluvené

Rozpustilé básničky jsou krátké a hezky namluvené

Praktická rada na závěr

Pokud už se rozhodnete svěřit iPad svým či jiným ratolestem, rozhodně tak nedělejte bez pouzdra. iPad je pro malé dětské ruce poměrně velký a těžký, proto může dítěti z rukou snadnou vypadnout. Pokud máte svůj tablet rádi, dejte si rovněž pozor, aby v dosahu nebyly žádné ostré předměty, jinak byste se mohli dočkat nepříjemného překvapení na displeji.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty