Hlavní navigace

YouTube zpět na Windows Phone: ano či ne?

Kdo je závislý na nejnovějších platformách Microsoftu a zároveň nějak využívá služby Googlu, má to poslední dobou čím dál těžší. Příkladem je i hektický příběh klienta YouTube pro Windows Phone, který ne a ne skončit.
Martin Tábor 19. 8. 2013

Sdílet

Microsoft a Google dnes rozhodně nejsou firmy, které by se měly příliš rády. Je to i tím, že si jednoduše čím dál více konkurují ve stejných oblastech. Softwarový gigant z Redmondu i vyhledávací jednička z Mountain View se potkávají ve stejných marketingových oblastech. Microsoft dnes vlastní možná nejambicióznější mobilní platformy a slyšet je o něm i v oblasti cloudových služeb. Opomenout Bing, který je zvláště v USA velmi oblíben, by pak byla neodpustitelná chyba. Doby, kdy Redmondu patřil desktopový software a Googlu internet, jsou tak samozřejmě minulostí a budoucnost obou firem z velké části závisí právě na (ne-)úspěšnosti té druhé.

YouTube 3.2.0.0 pro Windows Phone 7.5 a 8

Nepříliš vlídný přístup se tak projevil i v případě YouTube pro Windows Phone, u něhož si Google vyžádal stažení z trhu. Stalo se tak na základě oficiálního dopisu, směrovaného do Redmondu, který zmiňoval porušení licenčních podmínek, jelikož aplikace pro WP nezobrazovala reklamy a zároveň umožňovala stažení videí bez přihlédnutí k autorským právům, přidělených videu autorem. Microsoft se zase hájil tím, že Google neposkytl pro správné zobrazování reklam definici API a přitom na vývoji YouTube pro WP odmítl spolupracovat. Majitelé smartphonů s logem Windows se i tak museli na několik měsíců spokojit se starší verzí nebo aplikacemi třetích stran.

YouTube pro Windows Phone 7.5 a 8

Konečně mohlo být vše jinak, a to díky nedávno uvolněné verzi 3.2.0. Novinka se skutečně nakrátko objevila ke stažení ve Windows Phone Store, a to pro systém 7.5 i 8. První uživatelé prý byli navíc s aplikací poměrně spokojeni a i když se té původně odstraněné velmi podobala, nabídla několik nových funkcí. Umožnila přihlášení k účtu, upravování playlistů, nahrávání a sdílení videa nebo jeho připnutí na plochu. Ve WP 8 navíc aplikace zahrnula podporu pro tzv. dětský koutek. Pochopitelně pak verze 3.2 již zobrazovala zcela korektně i Googlem požadované reklamy.

Přehrávání videa v celoobrazovkovém režimu

Na bleskovou žádost Googlu však musela být údajně i verze 3.2.0 z WP Store opět stažena. Tentokrát má jít o to, že aplikace YouTube není v HTML5, avšak podle Microsoftu to rozhodně není regulérní stížnost. Podmínku nesplňuje ani oficiální YouTube pro Android či iOS a s převodem do HTML5 si tak možná neví rady ani v Googlu. Na WP Store se tedy alespoň dočasně objevila opět starší verze a uvidíme, zda se oba globální hráči nějak „umoudří“ nebude bude mít spor dohru v amerických soudních lavicích.

Zdroj: windowsphone.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty