Hlavní navigace

Yahoo čeká nabídku, Microsoft už ho nechce

Ještě před několika měsíci byly karty úplně obrácené. Microsoft se zuby nehty pokoušel získat majoritní podil ve společnosti Yahoo, ta se ale bránila. Nyní se nabízí za mnohem nižší částku, Microsoft už ale prý zájem nemá.
David Sillmen 10. 11. 2008

Sdílet

Počátkem tohoto roku plnily odborná média několikaměsíční nýmluvy mezi technologickými giganty Microsoftem a Yahoo. Microsoft chtěl posílit na internetovém trhu a dostat se do trochu výhodnější pozice vůči Google, než má nyní, a nabízel za Yahoo skutečně astronomické částky, dokonce výrazně přesahující tržní hodnotu společnosti. Manažeři Yahoo se ale vzpírali a chtěli ještě více. Dnes zřejmě uvažují o svém největším profesním omylu v životě a kajícně se nabízejí.

Šéf firmy Jerry Yang dokonce prohlásil, že je otevřený jednání rovnou o prodeji Microsoftu. Domnívá se dokonce, že pro Microsoft jde o ideální nákup. S prodejem by nebyl problém, pokud by cena odpovídala. Poslední nabídka Microsoftu zněla na 33 dolarů za akcii. To Yahoo odmítlo. Dnes má cena jedné akcie hodnotu 13–14 dolarů. To je pořádný rozdíl. Yahoo v podstatě ztratilo více jak polovinu své hodnoty.

Ovšem Microsoft teď zase nechce. Dokonce ani za tuto cenu nechce vstoupit do jednání. Šéf společnosti Steve Balmer se nechal slyšet, že Yahoo mělo šanci a dvakrát odmítlo. Neklapla ani internetová spolupráce iniciovaná Microsoftem. Softwarový obr to tak Yahoo teď dává pěkně sežrat. Je dokonce možné, že o něj zájem stále má, ale chce jeho cenu srazit na minimum. Zatím se mu to daří, protože akcie Yahoo stále klesají. Navíc – nakupovat v této turbulentní době akcie je sázka do loterie. Nikdo neví, zda burzu nečeká ještě nějaký ten krach.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty