Hlavní navigace

WinRAR 5.00 je dostupný v druhé betě

<p>&#160;</p>
RARLAB pracuje na páté verzi legendárního komprimačního programu a aktuálně vyšla již druhá beta. I když se již na tradičním vzhledu aplikace nic moc nezměnilo, velkou novinkou bude především nový archivační formát RAR5.
Martin Tábor 2. 5. 2013

Sdílet

Program WinRAR zná snad každý alespoň mírně pokročilý uživatel PC. V podstatě se jedná o nezbytné softwarové vybavení, bez něhož nelze otevřít značné množství souborů stažených z internetu apod. Velkou oblibu si RAR vydobyl především díky radikálně vyspělejšímu algoritmu ve srovnání s konkurenčním ZIPem a i když se dnes nejedná mezi souborovými formáty o žádného mladíka, stále zůstává RAR jednou z nejlepších alternativ pro kompresi dat. Mnohem novější open-source formát 7-Zip sice občas vytvoří menší archiv, avšak za cenu neúměrně delšího čekání.

WinRAR 5.00 Beta 2

Pátá verze WinRARu přichází především se „zcela“ novým formátem RAR5, který je založen na novém komprimačním algoritmu a tedy zpětně nekompatibilní. Ve výchozím nastavení není ani v druhé betě formát nastaven jako defaultní a uživatel jej tedy musí při vytváření archivu zcela vědomě zvolit. Vývojáři tak reflektují skutečnost, že ostatní programy inovovaný formát zatím neznají, avšak to by se snad mělo v dohledné době změnit. Podpora pro rozbalování RAR5 by se měla objevit v 7-Zipu, Total Commanderu atd. Potenciálně velkým problémem je však i to, že RAR5 nelze od běžného RARu např. podle koncovky nijak rozlišit, a tak při pokusu o rozbalení zobraní program třetí strany informaci o poškození souboru.

Zdroj: rarlab.com

Autor článku