Hlavní navigace

Windows XP stále běží na 95 procentech bankomatů

<p>&#160;</p>
Možná to leckoho překvapí, ale i v roce 2014 používá 95 procent bankomatů na světě Windows XP. S blížícím se koncem podpory od Microsoftu tak můžou nastat jisté komplikace, ale banky zřejmě problém vyřeší.
Martin Tábor 20. 1. 2014

Sdílet

Jak jistě mnoho čtenářů ví, systém Windows XP se objevil na trhu již v roce 2001 a do pár let jej ráda přijala naprostá většina „počítačové“ veřejnosti. Ve srovnání s předchozími verzemi se totiž skutečně jednalo o technologickou revoluci, kdy Microsoft skloubil dosud profesionální platformu NT s multimediálními funkcemi pro běžné domácí uživatele desktopů. Firmy na XP přešly povětšinou ze starších Windows NT nebo 2000, přičemž domácí uživatelé pak z „dosovských“ Windows 98 či neblaze proslulých Windows ME (vylepšená leč o dost méně stabilní Windows 98 z roku 2000). Revoluci však XPéčka představovaly dozajista pro oba dva tábory. Asi hlavně díky relativní stabilitě jádra NT 5.1 se XP za dobu svých cca deseti let slávy rozšířily i do řady jiných přístrojů než PC. Na mysli máme tentokrát ve většině případů hlavně upravenou verzi Windows XP Embedded, kterou Microsoft vyvinul speciálně pro tyto účely.

Bankomat s Windows XP – ilustrační obrázek

Kromě toho, že v systému schází řada nepotřebných funkcí, jde v podstatě o zcela shodný produkt s XP Professional. S touto verzí se můžeme dle posledního průzkumu setkat cca v 95 procentech bankomatů na světě (v ČR a USA asi 85 %), přičemž zbytek běží např. na starších Windows NT a zcela ojediněle i na jiných OS. Jak je vidět, u tak kritických aplikací, jako bankovní služby dozajista jsou, asi novinky příliš netáhnou. Dané zařízení se zkrátka určitému OS přizpůsobí, odzkouší a může fungovat skutečně dlouhou dobu. Velkým rozdílem oproti běžnému použití je totiž značně omezený počet úkolů a veškerá komunikace je u bankomatů navíc striktně šifrovaná. Většina bank tak nebere ukončení podpory od Microsoftu jako vážný problém a XP zde nepředstavují ani tak překážku bezpečnostní, jako spíše problém při zavádění nových služeb pro klienty. Právě z důvodu kompatibility některé banky pomalu cílí na novější (leč ověřené) Windows 7. Koho by téma „desktopových“ systémů v roli centrálního mozku nejrůznějších „non-PC“ zařízení upoutalo, může si něco přečíst např. i o zánovní české tramvaji VarioLF2 plus, řízené právě Windows XP.

Zdroj: foxnews.com

Autor článku