Hlavní navigace

Windows XP končí i na netboocích

Operační systém Windows XP se držel opravdu neuvěřitelně dlouho a jeho život ještě prodloužily licence pro levné notebooky, tedy netbooky. 22. října ale Microsoft ukončí i jejich poskytování.
David Sillmen 15. 6. 2010

Sdílet

Operační systém Windows XP opouští trh v několika etapách. Ta poslední, která éru tohoto nesmírně oblíbeného systému definitivně uzavře, nastane 22. října. Tehdy Microsoft přestane poskytovat OEM licence Windows XP pro ultralevné počítače, tedy zejména pro netbooky a PC ve třetím světě. Pro netbooky prodloužil Microsoft život Windows XP už v roce 2008, zejména proto, že Windows Vista na netboocích nedělalo zrovna parádu. Jenže pak přišlo Windows 7, které funguje už i na slabších počítačích a Windows XP dokáže bez problémů nahradit.

Pravdou nicméně je, že na Západě už se Windows XP tak jako tak nějakou dobu ani spolu s netbooky prakticky nedistribuuje. Kdyby si ještě dnes někdo pořídil netbook s Windows XP, musel by počítat s tím, že si pořizuje počítač se systémem, který už de facto skončil a kterému poměrně brzy vyprší i oficiální podpora. Takový netbook by přitom nebyl o moc výhodnější než se systémem Windows 7.

Zdroj: OSNews

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty