Hlavní navigace

Windows Vista o 62% bezpečnější než XP

<p>&#160;</p>
Microsoft poměřil bezpečnost svých operačních systémů a došel k závěru, že Windows Vista je výrazně bezpečnější než Windows XP. Lidé ale jen na bezpečnost zjevně neslyší, a z XP přecházejí až na Windows 7.
David Sillmen 3. 11. 2009

Sdílet

Kdyby se kvalita operačního systému brala jen podle bezpečnosti, neměl by mezi Windows XP a Windows Vista vlastně vůbec nikdo váhat. Novější systém je jasně bezpečnější. Microsoft to několikrát deklaroval a nyní to potvrdil i ve své poslední zprávě, která se zakládá na mohutném výzkumu provedeném na tisícovce počítačů. Z něj vyplývá, že Windows XP je ohroženo o 62% více než Windows Vista. To je velmi významný rozdíl.

Paradoxem je, že právě nejrůznější bezpečností procedury stály Windows Vista pravděpodobně část zákazníků. Systém totiž rád „otravoval“ nejrůznějším schvalováním, nutností mít k řadě procedur administrátorská práva a v neposlední řadě také vlivem nejrůznějších bezpečnostních procedur nebyl zrovna nejrychlejší. Z těchto výchozích bodů vyplývá, že uživatelé po bezpečnosti sice rádi volají, jsou pro ni ale ochotni ustoupit jen do určité míry.

Nepříliš překvapivě se také ukázalo, že systém s novějším Service Packem je vždy bezpečnější než ten se starším. Windows 7 zatím do výzkumu zahrnut nebyl. Dá se ale předpokládat, že se v jeho případě opět o něco sníží pravděpodobnost napadení škodlivým kódem.

Zdroj: PCW

Autor článku