Hlavní navigace

Windows Phone 8 odhalen: má se konkurence začít bát?

Na podzim chce Microsoft přijít s novou major verzí mobilního operačního systému Windows Phone. Ačkoli si od WP7 v Redmondu slibovali hodně, v praxi se tak velký úspěch nekonal. Právě WP8 by však tento fakt mohl zásadně změnit.
Martin Tábor 21. 6. 2012

Sdílet

Uživatelé, kteří znají nebo dlouhodobě používají telefon s aktuální verzí WP7, mohou po příchodu WP8 v podstatě „poznat“ pouze rozhraní Metro, které Microsoft i u nové verze systému v mírně pozměněné podobě zachoval. Jinak jsou WP8 v podstatě zcela novým systémem, který je postaven i na přebudovaném jádře a ve světě mobilních OS se tak jedná o velkou technologickou inovaci, proti které je např. nedávno představený iOS 6 pouze drobnou aktualizací. Právě jádro systému je jedna z věcí, která je zcela nová. Údajně by mělo být shodné se „stolními“ Windows 8 a nabízet tak podporu mnohojádrových procesorů, jednodušší optimalizaci multiplatformních aplikací a dlouhodobou perspektivu vývoje. Nejen vývojáři her, ale v důsledku i uživatelé, jistě ocení možnost vývoje v „čistém“ C/C++ a podporu DirectX.

Windows Phone 8 – ilustrační obrázek

Jistě velmi pozitivní změnou je možnost použití MicroSD karet, vzhledem k faktu, že WP7 rozšíření interního úložiště neumožňovaly. Samostatnou kapitolou jsou dále nové aplikace, z nichž můžeme namátkou zmínit Skype. Ten bude přímo integrován v systému a umožní tak těsnou spolupráci s dalšími komponentami OS. VoIP rozhovory přes Skype by měly probíhat naprosto standardním způsobem jako jiný telefonní hovor a Skype poběží zcela plnohodnotně jako služba na pozadí. Dalším benefitem nového systému má být Internet Explorer 10. Ten by měl být podle Microsoftu v podstatě zcela shodný s desktopovou verzí a předčit tak veškeré jiné mobilní prohlížeče, které jsou aktuálně pro mobilní OS dostupné. Zapomenout není možné ani na offline Nokia Mapy, které budou dostupné všem majitelům zařízení s budoucím systémem od Microsoftu.

WP 8 – Hlavní obrazovka

Z vývojářského hlediska v podstatě drobností, avšak pro běžného uživatele velmi důležitou položkou, je i změna podoby hlavní obrazovky, na kterou se nově vejde více informací. Tzv. Live Tiles ve WP8 existují nově ve 3 velikostech a z pravé strany displeje zmizel černý nevyužitý pruh. Změnou bude u WP8 i přidání podpory pro další varianty rozlišení mobilních displejů. Pro majitele současných telefonů vydá Microsoft aktualizaci WP 7.8, která přinese mnoho funkcí z nových WP 8, avšak se zohledněním staršího hardware, který některé nové vlastnosti „plnohodnotných“ Windows Phone 8 zkrátka nezvládne.

Zdroj: theverge.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty