Hlavní navigace

Windows 8: kompletně akcelerované GUI

Na vývojářském blogu MSDN vyšel článek, který pojednává o výrazné optimalizaci hardwarové akcelerace GUI v nových "osmičkách". Nárůst výkonu má být skutečně znatelný a pozornost se vzhledem k Metru logicky zaměřuje především na 2D grafiku a text.
Martin Tábor 26. 7. 2012

Sdílet

hardwarové akceleraci uživatelského prostředí se v případě Windows začalo mluvit s příchodem Aera ve Windows Vista. Jedná se o technologii, která umožňuje provádět výpočty spojené se zobrazováním oken a dalších součástí GUI pomocí čipu na grafické kartě oproti předešlé praxi, kdy se např. ještě ve Windows XP starala o zobrazování „barevných okýnek“ centrální procesorová jednotka. Ta však není pro grafiku optimalizována a zbytečně se tak plýtvalo s hardwarovými prostředky, jež byly většinou potřeba na zcela jiné věci. Prostředí Aero tak i přes zajímavý průhledný design přispělo na většině strojů ke zrychlení práce.

Zvýšení grafického výkonu oproti Windows 7

Microsoft na vývoji hardwarové akcelerace pracuje dál a i když jisté zlepšení přišlo již s Windows 7, v případě Windows 8 bude zvýšení výkonu velmi znatelné. Akcelerovány budou takřka všechny grafické prvky uživatelského rozhraní od klasického desktopu až po nové Metro UI. Právě tomu je pochopitelně věnována velká pozornost vzhledem k faktu, že na kvalitě uživatelské zkušenosti závisí úspěch této novinky a velký posun tak u „osmiček“ nastane u vykreslování textu a 2D objektů. Právě to jsou základní stavební kameny nového Metra.

Rychlejší bude i zobrazování obrázků ve formátu JPEG či PNG, přičemž Microsoft velmi dbá na efektivitu spotřeby energie. Ta by měla být u Windows 8 velmi dobrá. V konečném důsledku se tak můžeme těšit na svižněji reagující prostředí se zajímavými efekty, které zároveň nebude nadměrně odčerpávat energii z případného akumulátoru. Další novinkou bude upgradovaná verze DirectX s označením 11.1, která přinese vývojářům např. právě lepší podporu 2D grafiky a náležitých efektů.

Zdroj: win8blog.cz

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty