Hlavní navigace

Windows 10 měl být původně uvolněn jako Update 2

Kdo již vyzkoušel první ukázkovou verzi Windows 10, možná se nemůže zbavit dojmu, že od současné verze 8.1 se v zásadě zase tolik neliší. Kulaté označení příštích Windows je totiž ponejvíce zřejmě marketingový tah.
Martin Tábor 6. 10. 2014

Sdílet

Pakliže sledujete v posledních dvou letech vývoj nejznámějšího operačního systému od Microsoftu, asi jste si všimli, že oproti minulosti je v označování nových verzí mnohem větší zmatek. Ty tam jsou časy prozaického štítkování rokem jejich příchodu na trh nebo zkrátka obvyklou dvoupísmennou zkratkou. Po Windows XP se nám sice čísla vrátila, avšak s příchodem Windows 8 se do názvu dostala nejen desetinná čísla, ba dokonce údaj o implementaci další velké aktualizace, jenž v současné době neobsahuje oproti dřívějším service packům žádné upřesňující číslo. Řada uživatelů se tak může v označení verzí pomalu začít ztrácet. O to zajímavější je zjištění, že zcela jasnou vizi zřejmě nemají ani v samotném Microsoftu a označování verzí je spíše dílem aktuální nálady či šestého smyslu manažerů.

Windows 10 Technical Preview – reference na Update 2

O tom svědčí alespoň detail, jehož si všiml některý z testerů nedávno výdaných Windows 10 Technical Preview. Jeho „objev“ se týká záznamu v registru, který naznačuje, že Redmond „Desítky“ původně alespoň začal vyvíjet jako Update 2 pro Windows 8.x. Tomu není tak těžké uvěřit, protože poprvé „novou“ nabídku Start Microsoft velmi zběžně představil jen krátce před uvolněním Update 1 – to byla doba, kdy se s dalším velkým vylepšením Windows 8.x vlastně zcela počítalo. Možná značná část z toho, co si aktuálně můžete vyzkoušet jako Windows 10 TP, tedy měly dostat již Windows 8.1 v druhém aktualizačním balíčku. To vše nahrává i spekulaci, že označením Windows 10 je vlastně jen strategickým obchodním tahem, majícím za cíl psychologicky „zpřetrhat“ vazby na komerčně málo úspěšné „Osmičky“. Jinak vzato jsou Windows 10 (alespoň momentálně) i přes své označení jen dalším drobným vylepšením již v současnosti prodávaných Windows.

Zdroj: neowin.net

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty