Hlavní navigace

Windows 10 jsou zde. Jak provést upgrade?

Nadešel den D a hotové Windows 10 míří na běžný trh. Jak finální sestavení vypadá, kolik stojí "krabicové" balení a jak Desítky legálně pořídit zdarma? Na to vše se podíváme v následujícím článku.
Martin Tábor 31. 7. 2015

Sdílet

Microsoft splnil plán a 29. července skutečně uvolnil finální verzi Windows 10. Pryč jsou tak dohady, jaké číslo sestavení bude to skutečně finální - build 10240 se k testerům programu Windows Insider dostal již před čtrnácti dny a vlastně finální byl. Jelikož však budou Desítky vylepšovány průběžně, k dnešnímu dni je na Windows Update již další várka významných aktualizací. Žádné převratné novinky však Microsoft skutečně pod pokličkou nedržel a na ladění spolupracoval s širokou veřejností téměř v reálném čase. Systém tedy několik měsíců procházel jen "kosmetickým" vylepšováním a nyní již přichází na řadu otázka nejdůležitější - jak jej co nejvýhodněji pořídit a uvést k životu.

Finální podoba Windows 10 k 29. červenci 2015

Začněme upgradem

Jak již Microsoft avizoval, nejvýhodnější způsob pořízení Desítek je upgrade z Windows 7, 8 nebo 8.1. V takovém případě totiž získáte aktuálně "nejlepší Windows všech dob" zcela zdarma. Jestliže po Windows 10 nijak zvláště netoužíte, máte čas, avšak bezplatnou nabídku k upgradu by bylo škoda zmeškat. Musíte tak učinit zhruba do roka (tedy teoreticky až do 29. července 2016).

Utilita MediaCreationTool pro upgrade na Windows 10

Co se týče techniky provedení upgradu, pro Windows 7 a 8.x již nějakou dobu existuje aktualizace na Windows Update, která v notifikační oblasti hlavního panelu zobrazí patříčnou inkonku. Můžete tedy počkat, až vám systém nabídne aktualizaci sám, anebo využít speciální utilitu přímo od Microsoftu. V takovém případě můžete provést instalaci okamžitě nebo stáhnout vámi vybrané ISO (edice Home/Pro, architektura x86/x64). Zde je ovšem  problém s licenčními klíči, které zatím nejdou ze stránek Microsoftu získat. Původní klíč ke starším Windows instalace nepřijme. Velmi praktická je také stránka s nejčastějšími dotazy (alias FAQ).

Pořízení nové licence Windows 10

Pakliže nevlastníte platnou licenci k Windows 7 či 8.x nebo chcete osadit systémem nově sestavený počítač, je situace zcela jiná. Naděje, že Desítky budou zdarma pro každého, se již zcela rozplynuly. Ceny maloobchodních licencí jsou prakticky shodné s předchozími verzemi Windows a liší se např. i podle toho, zda jde pouze o OEM (po instalaci je již licence svázána s daným počítačem) nebo přenosnou instalaci.

Důležité je, že již dnes je čistá instalace Windows 10 dostupná u mnoha prodejců v ČR a vybrat si můžete z více variant.

 

Ceny licencí Windows 10

Ceny tedy nijak neoslní ani nepřekvapí. Na druhou stranu ovšem získáte systém, který bude oproti všem předchozím Windows průběžně obohacován o významnější novinky jako třeba služba Office 365. Garantovaná podpora Windows 10 je poté stanovena na deset let - tedy do roku 2025.

Finální Desítky již mohou stahovat i studenti vysokých škol, kteří mají přístup k programu DreamSpark. Zde se systém už také objevil, a to rovnou ve třinácti různých edicích. Na témže místě je i vývojářský nástroj Visual Studio 2015 Enterprise (odlehčenou Community verzi si může stáhnout každý zdarma).

Závěrem

Windows 10 je zcela nový systém, který byl i přes nebývale otevřený přístup Microsoftu testován prozatím omezeným počtem lidí. Desítky jsou již nyní určitě dostatečně stabilní pro běžnou práci, avšak i tak je strategicky výhodné s upgradem počkat alespoň pár měsíců, během nichž jistě vyjde poměrně velké množství aktualizací a záplat. Tomu, kdo chce novinku vyzkoušet na vlastní kůži, již však žádné překážky nebrání. Nutné je i dodat, že Microsoft zamýšlel Desítky jako silnou motivaci pro přechod uživatelů z dosud hojně používaných Sedmiček. To s sebou nese i relativně dobrou kompatibilitu se starším hardwarem a ovladači. Novému systému se budeme v Magazínu určitě ještě věnovat.

Zdroj: windows.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty