Hlavní navigace

Windows 10 build 10565 umožní aktivaci klíčem k Windows 7 a 8

To, s čím Microsoft nepřišel u první verze Desítek, přináší aktuální sestavení Insider. Build 10565 má mnoho novinek a jednou z nich je též možnost zadání produktového klíče starších Windows. V balení jsou i nové ikony, záhlaví oken a mnoho dalšího.
Martin Tábor 17. 10. 2015

Sdílet

Nové Desítky jsou stále v plenkách a výsledkem snažení Redmondu je aktuálně nový build 10565. Oproti minulosti, kdy pro operační systém vycházely vlastně jen Service Packy, jsou rozdíly v jednotlivých sestaveních opravdu znát a výrazně se mění i uživatelské prostředí. Build 10565 již mohou oficiálně stahovat testeři programu Windows Insider, kteří mají přednastaven kanál Fast Ring. Čekají na ně tato zlepšení:

Windows 10 Insider – ilustrační obrázek
 

1. Náhledy panelů v Microsoft Edge

Drobné vylepšení mladého webového prohlížeče, které ovšem může přijít vhod. Stejně jako např. Opera dokáže nová verze Edge zobrazit miniaturu stránky při najetí na neaktivní panel v záhlaví. Dalším vylepšením je alespoň základní synchronizace oblíbených stránek a položek k přečtení.

Tab Preview v nové verzi Edge

2. Chytřejší a gramotná Cortana

Jednou z klíčových funkcí celého ekosystému Windows je pochopitelně asistentka Cortana. Kromě porozumění hlasovým povelům nyní dokáže analyzovat i rukou psané poznámky a např. vložit odpovídající událost do kalendáře.

Porozumění psaným poznámkám Cortanou

3. Upravený vzhled záhlaví oken

Aktuální RTM vydání Windows 10 je opravdu hodně syrové, a tak Redmond stále překopává i samotné GUI v nebývale široké míře. Na řadu teď přišlo i záhlaví oken, které může mít sytější barvu dle nastaveného tématu.

Nové záhlaví oken se sytější barvou

4. Nové kontextové menu v nabídce Start

O nekonzistentních kontextových nabídkách jsme již psali a build 10565 přinesl řešení Microsoftu oficiálně na scénu. V různých částech Windows zkrátka vypadají nabídky zcela jinak a problém je i s nejednotným překladem. Ukázkové sestavení neřeší vše, ale oproti první verzi Windows 10 je rozdíl znát.

Nové kontextové menu nabídky Start

Závěrem

Nové Insider sestavení je zatím jen v rychlejší aktualizační větvi, což znamená i řadu nevyřešených problémů. Microsoft např. dočasně odstranil chystanou podporu WebM v VP9 z prohlížeče Edge. Je ale důležité, že se po další době dostala nějaká novinka do rukou veřejnosti – hodně změn je totiž výsledek zpětné vazby uživatelů.

Nová ikonka editoru registru

Co již mohly mít Windows 10 i při svém vydání, je možnost zadání produktového klíče ze starších Windows 7, 8 či 8.1. Stačí tak učinit po instalaci v okně Systém a Windows 10 se v případě odpovídající licence aktivují. Je zřejmé, že první oficiální upgrade bude velká událost a rozhodně je potřeba. Přesný datum, kdy bude nové sestavení zralé pro běžné uživatele, však zatím určitě neví ani Microsoft.

Zdroj: windows.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty