Hlavní navigace

Wikipedie zablokovala scientology

Internetová encyklopedi Wikipedia se odhodlala k prvnímu plošnému zákazu větší organizace na svém webovém prostoru. Odnesla to stále populárnější Scientologická církev, jež je však považována za sektu.
David Sillmen 30. 5. 2009

Sdílet

Internetová encyklopedie Wikipedia.org se vždy prezentovala jako velice otevřené místo, kde cenzura nemá co dělat. Vše má ale zjevně své meze. Je to vidět na aktuálním případu, jenž je v historii Wikipedie precedentem. Arbitrážní komise Wikipedie totiž rozhodla, že ze stránek encyklopedie zmizí informace týkající se Scientologické církve, respektive takové informace, které nejsou náležitě objektivní a která sem zjevně dodávají členové tohoto sdružení, v řadě zemích považovaného za sektu (jejími členy jsou také hvězdy jako Tom Cruise nebo John Travolta). Bude zablokováno přijímání příspěvků, které zjevně pocházejí z adres spojených se scientology. V historii Wikipedie se jedná o první takovou blokádu větší organizace.

Jako důvod arbitrážní komise udala skutečnost, že Scientologická církev využívá Wikipedie k šíření svých ideologií a zároveň zabraňuje (tedy maže a přepisuje) objektivně pojednané informace o sobě samé. To škodí neutrálnímu postoji Wikipedie, a to tak silně, že je třeba zasáhnout. Jen dodejme, že Wikipedia je postavená na uživatelské bázi, a tak se dají jednotlivá hesla velmi jednoduše upravovat a přinejmenším krátkodobě ovlivňovat lidi, kteří si informace přečtou, aniž by věděli, že nejsou objektivní.

Zdroj: The Register

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty