Hlavní navigace

Vyšlo Ubuntu 16.04 LTS. Na dva roky bude hlavní podporovanou verzí

Přesně po dvou letech vychází nové Ubuntu s rozšířenou podporou, které nahrazuje dosavadní 14.04 LTS. To jednoduše znamená, že všeobecně podporované standardy znatelně omládnou a vývojáři mají volné ruce k experimentování v podzimním Ubuntu 16.10.
Martin Tábor 26. 4. 2016

Sdílet

Canonical, který koordinuje vývoj linuxové distribuce Ubuntu, má již několik let nové verzovací schéma. Co se týče desktopové varianty Ubuntu, vychází každého půl roku (v dubnu a říjnu), ale po dvou letech přijde na řadu tzv. LTS (Long Term Support). Tato verze je podporována celých pět let, a tak se v případě produkčního nasazení ve firmách nebo na serverech jedná v podstatě o jedinou akceptovatelnou variantu. I když domácí uživatelé zpravidla upgradují každého půl roku, pro vývojáře je nová LTS také důležitým milníkem – jednoduše mohou omladit některé komponenty, které již nepočítají se staršími verzemi knihoven atd.

Ubuntu 16.04 LTS

Novinky v Ubuntu 16.04 LTS

Musíme si uvědomit, že u „Long Term Support“ je pro Canonical stěžejní především možnost dlouhodobé podpory. Není zde tedy moc místa pro experimentování, i když mnoho vylepšení a především aktualizovaného software se přeci jen najde. Stranou však zůstaly revoluční záležitosti typu Unity 8, grafických serverů Mir či Wayland apod. Vzhled Ubuntu tak zůstává poměrně konzervativní a nové Unity 8 téměř určitě dorazí nejpozději s Ubuntu 18.04 LTS, ale spíše dříve.

Launcher je možné přesunout dolů

Přes to všechno je i v grafickém rozhraní jedna velká novinka – hlavní panes (alias launcher) je možné připnout do spodní části obrazovky. Bohužel zatím nepřibyla odpovídající volba v nastavení, a tak není jiná cesta než příkazový řádek Bash. Změna je však jednoduchá a do terminálu (Ctrl+Alt+T) stačí zadat:

gsettings set com.canonical.Unity.Launcher launcher-position Bottom

Jiná umístění nefungují a launcher případně vrátíte zpět zcela analogicky. Místo „Bottom“ napište „Left“. Další velkou změnou je nahrazení zastaralého obchodu s aplikacemi. Ubuntu před pár lety přišlo s vlastním centrem software, které bylo posunem v uživatelské přívětivosti, ale posléze aplikace nebyla moc udržována. Hlavní problém byly pomalé reakce. Vývojáři samotného prostředí GNOME vytvořili podobný program, který pracuje rychle, ale oproti starší aplikaci z Ubuntu má zatím o něco chudší obsah (screenshoty, popisky programů). Canonical se nakonec rozhodl právě pro integraci originálního „storu“ z GNOME 3 Shell.

Nový katalog GNOME Software

Ubuntu dále staví na balíčkovacím systému DEB, ale verze 16.04 paralelně nabízí i revoluční systém Snappy. V „Linuxu“ jsou pro programátory i uživatele velkou výzvou tzv. závislosti – aplikace často obsahují jen malou část toho, co potřebují k chodu, a zbylé komponenty jsou přímo součástí systému nebo se instalují zvlášť. Jejich aktualizaci tak mají na starost různé subjekty. Snappy oproti tomu přináší možnost všechny komponenty zabalit do jednoho balíčku, takže různé aplikaci mohou používat jejich různé verze a nesou si s sebou vše, co potřebují. Velikost programu tak značně nabobtná, ale přináší to i výhody.

Spolu s Ubuntu samozřejmě vyšly i obvyklé deriváty s vlastním grafickým rozhraním – Ubuntu GNOME, Ubuntu MATE, Lubuntu, Xubuntu, Kubuntu atd.

Zdroj: ubuntu.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty