Hlavní navigace

Vyšlo Ubuntu 15.10. Větší změny přijdou až za půl roku

A je to opět tady. Alespoň pro část linuxové komunity existují v roce dva hlavní měsíce - duben a říjen, jelikož právě v tomto půlročním intervalu přichází nové verze Ubuntu. Poslední nese označení 15.10 a kódové označení Wily Werewolf.
Martin Tábor 28. 10. 2015

Sdílet

Začal podzim, a ten znamená pro komunitu Ubuntu žně. Je tomu tak již od řijna 2004, kdy vyšla vůbec první verze systému a nikdo netušil, že se z Ubuntu stane jedna z nejznámějších distribucí linuxového světa. I přes četné problémy je tu již jedenáct let a snad to tak bude i dál. Nynější vydání není nijak revoluční, ale přesto obsahuje novinky, na které má smysl se podívat.

Poslední schůdek k Ubuntu 16.04 LTS

Vývojový cyklus se již několikrát změnil, ale ten aktuální počítá s novou verzí každého půl roku a tzv. LTS po dvou letech. Tato vydání se liší především v délce podpory, která vypadá následovně:

  • běžné Ubuntu - vychází po 6 měsících / podpora 9 měsíců,
  • Ubuntu LTS s prodlouženou podporou - vychází po 2 letech / podpora 5 let.

Plán vydání Ubuntu

Na to, že společnost Canonical (která má vývoj na svědomí) stále nevykazuje ziskovost a je od počátku sponzorována druhým vesmírným turistou a miliardářem Markem Shuttleworthem, mají tedy vývojáři opravdu co dělat. Možná i proto tentokrát nebude dodrženo nepsané pravidlo, že výraznější změny přicházejí s běžnými vydáními a LTS varianta má být oproti tomu co nejstabilnější. Canonical zkrátka řadu věcí nestíhá dokončit, a tak se snad objeví již za půl roku, avšak právě v rámci Ubuntu 16.04 LTS "Xenial Xerus".

Ubuntu 15.10 "Wily Werewolf"

Ubuntu 15.10 je tak vlastně pouze "vynucený" servisní upgrade, který přináší poslední verze balíčků, knihoven a aplikací. Dobrou zprávou je, že většinu těch nejviditelnějších se podařilo zařadit ve zcela nové verzi. Pakliže nainstalujete Ubuntu 15.10, v základu obdržíte Linux 4.2 (aktuálně nejnovější), Grub 2.02 s podporou (U)EFI, GNOME 3.16 (bohužel půl roku staré) s vyladěnějším Unity 7.3.3, podpora modernějších GTK3 témat (např. Arc), podporu Steam Controlleru. Unity se také vzdalo vlastních scrollbarů a používá nativní z Gnome. Vývojáři si ani tentokrát neodpostili nové wallpapery a aktualizovaný je i ten výchozí (stále ve fialové barvě).

Když zavřeme motor a podíváme se na aplikační výbavu, není situace také nijak špatná:

  • LibreOffice 5.0.2,
  • Firefox 41.0.2 (výchozí prohlížeč),
  • Chromium 45,
  • správce souborů Nautilus ("Soubory") 3.14.2,
  • přehrávač videa Totem ("Videa") 3.16,
  • hudební přehrávač Rhythmbox 3.2.1,
  • GNOME Terminal 3.16,
  • prohlížeč obrázků Eye of GNOME 3.16,
  • webový prohlížeč Empathy 3.12.10,
  • prohlížeč obrázků Shotwell 0.22.

 

Ubuntu 15.10 - LibreOffice 5.0.2

Když by se prošel seznam změn jednotlivých aktualizovaných komponent, je posun rozhodně znát, i když jde jen o evoluci. S Ubuntu 15.10 si díky poslední verzi knihoven Mesa 11 např. můžete zahrát některé hlavní kousky ze Steamu, a to bez nutnosti zoufalého hledání ovladačů. Linux 4.2 zase obsahuje nový ovladač pro poslední řadu grafik AMD (AMDGPU).

Jak je to s deriváty

Ubuntu však není pouze jedno. Hlavní verze od Canonicalu obsahuje vlasntí uživatelské rozhraní Unity, které má přijít v nové verzi 8.0 snad právě s nastávajícím Ubuntu 16.04 LTS. Protože je linuxová komunita různorodá, existuje v prostředí GNU/Linuxu velké množství různých GUI a Canonical to reflektuje. I když je open-source Ubuntu základem mnoha dalších distribucí, existuje několik oficiálně schválených, které se kromě GUI od výchozího Ubuntu vlastně nijak neliší. Aktuálně jde o tyto hlavní:

 

Ubuntu MATE 15.10 - konzervativní vzhled Gnome 2

Protože vývojový cyklus odráží především potřeby základního Ubuntu s Unity, může být situace i jednotlivých variant různá. Nové verze různých uživatelských rozhraní totiž vychází v různou dobu a stejně tak i různé aplikace, jež jsou s nimi spojeny (např. prohlížeč souborů, fotografií apod.). Vyjde-li tedy major verze KDE, MATE, Xfce nebo LXDE, obsahuje daná odnož oproti Ubuntu mnohem větší změny.

Závěr

Canonical má již dlouhou dobu rozděláno několik projektů, které si žádají dokončení. Jedná se třeba i o novou major verzi rozhraní Unity, která by měla nést číslo osm a používat grafický server Mir. Současný půlrok je však skutečně na hraně a je tedy otázka, zda se do Ubuntu 16.04 LTS dostane a také, jaké plánované novinky nakonec obsáhne.

 

Neoficiální koncept Unity 8

 

Na Ubuntu 15.10 musí zákonitě přejít uživatelé předchozího vydání 15.04, avšak majitelé LTS 14.04 nechť si raději vyčkají na rok 2016. Zajímavé bude, zda komunita hlasováním rozhodne o tom, že příští verze bude také poslední s 32bitovou variantou. Všechna plus se totiž kloní k 64 bitům, a tak by vývojářům odpadl alespoň kousek práce.

Zdroj: ubuntu.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty