Hlavní navigace

Vyšel Firefox 49. Nechte si přečíst články a zrychlete si život

Firefox 49 vyšel oproti plánu s týdenním odkladem. Na vině byla neopravená chyba v bezpečnosti. Aktuálně by mělo být vše v pořádku a nejnovější prohlížeč míří k uživatelům. Funkce Hello je tak např. minulostí.
Martin Tábor 23. 9. 2016

Sdílet

S vývojem poslední verze Firefoxu nastaly drobné problémy, když bylo třeba odstranit náchylnost k tzv. man-in-the-middle útokům. Tzn., že někdo může odposlouchávat i zabezpečenou komunikaci mezi prohlížečem a serverem (zkrátka stojí uprostřed). Konkrétní problém byl ostraněn a Firefox 49 může naopak nabídnout několik nových funkcí. Jednou z nich je právě i vylepšený správce přihlašování – nově umožní využítí údajů uložených pro nešifrované připojení i po přechodu na protokol HTTPS a nebudete tak muset vše vyplňovat znovu.

Firefox 49 umí přečíst článek nahlas

Vývojáři si dali tu práci a pod Winows zrychlili Firefox i na strojích, které nepodporují hardwarovou akceleraci. Vyšší výkon byste tak měli zaznamenat při přehrávání videí i běhu samotného prohlížeče na procesorech s instrukční sadou SSE3 (Pentium 4, Athlon 64 a novější). U HTML5 videí zase můžete zapnout nekonečnou smyčku. Aby toho nebylo málo, vylepšena byla funkcí čtečky – ta dokáže přeformátovat text do čitelnější podoby, ale nově jej i předčítat (bohužel nikoli u češtiny). Mozilla se nedávno rozhodla, že komunikátor Firefox Hello není perspektivní a Firefox 49 v tomto duchu koná – s funkcí se můžeme rozloučit.

Zdroj: firefox.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty