Hlavní navigace

Vyšel Adobe Reader XI

Adobe vydalo již jedenáctou verzi svého vlastního prohlížeče PDF souborů. I přesto, že dnes existuje již dostatek kvalitních alternativ, je Adobe Reader pochopitelně v podpoře PDF stále nejdál. Kromě Readeru vyšla i jedenáctá verze Acrobatu.
Martin Tábor 16. 10. 2012

Sdílet

Firma Adobe vypustila do světa jedenáctou verzi softwarových nástrojů pro práci s formátem PDF. Vzhledem k faktu, že právě Adobe standard PDF vytvořilo, je logické, že právě prohlížeč Adobe Reader je vždy v podpoře těchto souborů nejdál a obsahuje nejvíce možných funkcí. Tato skutečnost však naopak vede k občasným problémům s bezpečností a dělá z potenciálně „jednoduchého“ prohlížeče poměrně objemný program, který navíc nemusí úplně ideálně běžet na výkonnostně slabších počítačích. Pakliže tak uživatel nepotřebuje prohlížet PDF dokumenty s podporu JavaScriptu či 3D grafiky, může zvolit klidně alternativu v podobě Foxit Readeru apod.

Adobe Reader XI

Jedenáctá verze tak přináší opět několik praktických i méně využitelných funkcí, z nichž můžeme zmínit:

  • rozšířenou podporu pro komentování v podobě poznámek, šipek, zvukových nahrávek apod.,
  • vylepšené možnosti vyplňování formulářů, které jdou jednoduše ukládat a sdílet,
  • možnost ukládání PDF dokumentů do cloudu, a sdílení na všech podporovaných zařízeních včetně smartphonů s Androidem apod.,
  • podpora pro „multi-touch“ gesta ve Windows 8 a OS X Mountain Lion,
  • jednoduchý export PDF do Wordu či Excelu.

Tradičně byla vylepšena opět i bezpečnost a k funkci sandboxu, která byla velkou novinkou předešlé desáté verze, přibylo několik dalších sofistikovaných nástrojů. Kromě Adobe Readeru vyšel i placený vývojářský nástroj Adobe Acrobat Reader XI, který přináší rovněž mnoho změn a umožňuje tvořit složité PDF dokumenty mnohem efektivněji.

Zdroj: adobe.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty