Hlavní navigace

Vydáno VLC 2.0

Společnost VideoLAN uvolnila druhou major verzi oblíbeného multimediálního přehrávače VLC Player. Ta slibuje například lepší výkon dekódování rozličných formátů a opravuje stovky chyb.
Martin Tábor 22. 2. 2012

Sdílet

Druhá major verze kultovního multiplatformního přehrávače VLC s kódovým označením Twoflower přináší efektivnější dekódování videa na vícejádrových procesorech, moderních GPU a mobilních čipových sadách. Dále je zahrnuta podpora více profesionálních HD formátů. Nový způsob renderování obrazu obnáší např. i lepší kvalitu zobrazovaných titulků a podporu nových videofiltrů. Nebylo zapomenuto ani na věc v podobě, zatím bohužel jen experimentální, podpory disků BluRay.

VLC 2.0.0

Kompletně předěláno bylo GUI pro operační systém MacOS a též rozhraní pro webový přístup. V případě ostatních systémů byly provedeny ve vzhledu aplikace dílčí úpravy, které i tak zlepšují použitelnost a zjednodušují ovládání. Jistě zajímavý je počet stažení podverzí minulé řady 1.1.x, který se podle informací na oficiálních stránkách programu vyšplhal nad 485 milónů. Vzhledem k tomu, že součástí VLC 2.0 je i početný seznam opravených chyb, pravděpodobně není důvod k nové verzi urychleně nepřejít.

Zdroj: videolan.org

Autor článku