Hlavní navigace

Výběr prohlížečů ve Windows konečně realitou

<p>&#160;</p>
Po urputném boji se dohoda Evropské komise a Microsoftu konečně dostane do praxe. Od března začne proces zavádění volby internetového prohlížeče ve Windows. Zakončen by měl být v květnu.
David Sillmen 20. 2. 2010

Sdílet

Microsoft se něčemu takovému dlouho bránil, nakonec ale v Evropě ustoupit musel. V prosinci 2009 uzavřel s Evropskou komisí dohodu o tom, že v dohledné době nabídne majitelům operačních systémů Windows volbu operačního systému a nebude je tak de facto nutit k využívání jeho vlastního prohlížeče – Internet Explorer. Microsoft sice nikdy nebránil následné instalaci prohlížečů jiných, ovšem řada laických uživatelů prostě zůstane u Internet Exploreru, i když by u jiných prohlížečů třeba pořídila lépe. Takhle budou mít všichni rovné šance.

Evropská komise zajistila platnost dohody ve všech 32 státech Evropské unie. Nejenže bude možnost volby zahrnuta do nově koupených operačních systémů, ovšem od 17. března by měl započít proces, kdy dojde k volbě přes platformu Windows Update. Uživatelé, kteří mají alespoň Windows XP (a všichni s novějšími systémy) obdrží softwarový update, kterým budou moci nastavit některý z alternativních prohlížečů jako standardní a případně si ho i nainstalovat. Update nebude Internet Explorer deinstalovat, nýbrž jen deaktivovat. Bude ho tedy možné znovu aktivovat.

Proces volby přes Windows Update by měl být zakončen v květnu tohoto roku. Tehdy už by všichni uživatelé Windows XP a novějších systémů měli mít vybráno. Jsme zvědaví, jak to zamíchá s podílem jednotlivých prohlížečů na celkovém koláči. Přeci jen, Internet Explorer bude pro laiky stále tím známým programem, na který jsou zvyklí a těžko říct, zda budou masivněji migrovat k alternativám.

A z čeho že se bude vybírat? Půjde o pětici nejrozšířenějších prohlížečů. Vedle Internet Exploreru tedy z Firefoxu, Opery, Safari a Chrome. Od nás ji je můžete pohodlně stáhnout a nainstalovat okamžitě.

Zdroj: OS-Informer

Autor článku