Hlavní navigace

Virtuální výlety po celém světě

Určitě existuje velké množství míst, kam byste se rádi podívali. Bohužel ne vždy je to možné, ať jsou důvody jakékoliv. Bezstarostným řešením může být virtuální výlet pomocí Google Earth, Virtual Earth nebo GeoShow3D.

Sdílet

Úvod

Náplní dnešního článku jsou aplikace, které nabízí 3D pohled na naší planetu. Časy klasických papírových map se v době snadno dostupných GPS navigací stávají minulostí. Často se tak můžete setkat se společnostmi, které mají ve svých kontaktech uvedené kromě adresy i přesné souřadnice svého sídla. Doba jde natolik dopředu, že i lepší mobilní telefony jsou vybaveny technologií GPS. Ve spojení s chytrou aplikací tak může být odeslání přesné adresy setkání otázkou několika vteřin a pár stisknutí tlačítka.

Přesné souřadnice můžete vyhledat i v Google Earth či Virtual Earth a zobrazit si tak zadané místo jak na mapě, tak z leteckého pohledu dokonce i v 3D pohledu. Některé současné navigace nabízejí 3D režim, ten je ale zatím pouze v počátcích. Je otázkou času, kdy bude tento režim vypadat v automobilové navigaci stejně jako v dnes zmíněných produktech. Funkcí a způsobů využití těchto aplikací je mnohem více, nyní se je pokusím přiblížit.

Google Earth

Je nejznámějším a nejpokročilejším „virtuálním 3D glóbem“. Google Earth je dostupný pro nejpoužívanější platformy (konkrétně tedy Windows, Linux a Macintosh). Kromě podpory PC je k dispozici i mapová verze pro mobilní telefony. Tento produkt si může vyzkoušet skutečně kdokoliv. Podmínkou je samozřejmě vhodné PC a připojení k Internetu stejně jako u obou dalších produktů.

Po spuštění aplikace uvidíte model zeměkoule, který můžete otáčet a přibližovat dle libosti. Pakliže víte co hledáte, můžete zadat rovnou název či souřadnice hledaného objektu. Nespornou výhodou Google Earth je velké množství vrstev a časté aktualizace.

Letecké snímky Prahy jsou v současné chvíli to nejdetailnější (10 cm/pixel), co je na Internetu volně a snadno dostupné. Na těchto snímcích lze rozeznat obrysy jednotlivých osob. Bohužel toto rozlišení není dostupné pro celou ČR. V současné době by se měly snímky u jednotlivých obcí aktualizovat a jejich budoucí rozlišení by mělo být 20 cm/pixel, nezbývá tedy nic jiného než vyčkávat do konce října. Díky tomu jsou v současné chvíli u některých měst lepší snímky z mapových portálů typu mapy.cz či amapy.cz.

Kromě leteckého pohledu můžete zobrazit běžné informace jako například komunikace s jejich názvy, zajímavá místa (restaurace, kavárny, banky atd.) či cestu z jednoho města do jiného. Zajímavostí mohou být fotografie, které může vložit k danému místu jakýkoliv uživatel. Pakliže hledáte významnou památku, určitě naleznete i reálné fotografie od některého z návštěvníků. U velkých měst jsou k dispozici 3D modely významných budov, které si tak můžete prohlédnout ze všech stran. Například v New Yorku se můžete podívat přímo do ulic pomocí panoramatických fotografií či YouTube videí. Prohlídka terénu v horách může být taktéž poutavá, především při východu a západu slunce (ano i polohu slunce lze nastavit). Pakliže vás tento virtuální výlet nadchne natolik, že se vydáte na skutečnou výpravu, určitě se bude hodit zobrazení aktuálního počasí.

Je-li pro vás cestování do různých koutů zeměkoule nezajímavé, můžete se vydat na průzkum hvězd. Google Earth totiž nabízí i mapu souhvězdí, takže můžete létat vesmírem jak se vám zlíbí. Oživením mohou být i další vrstvy, které jsou dostupné na Internetu. Díky nim můžete získat další a další informace ať už o trase MHD, či historických mapách.

Pro milovníky výletů může být zajímavá možnost importu dat z GPS navigace. Tato funkce je ovšem dostupná až v placené verzi.

Virtual Earth

Je konkurencí předešlé aplikace. Rozdíl mezi těmito produkty je především v distribuci, Virtual Earth je dostupný přes webový prohlížeč. Situace ale není natolik jednoduchá, podporovány jsou pouze webové prohlížeče Internet Explorer a Firefox. K plné funkčnosti je navíc zapotřebí instalace příslušného rozšíření, které je dostupné pro platformy Windows a Macintosh.

Po spuštění se dostanete do stejné situace jako u Google Earth. Můžete tedy otáčet glóbem a přibližovat pohled, případně vyhledat konkrétní místo. Stejně jako u Google Earth jsou k dispozici 3D modely, bohužel jejich zastoupení v celosvětovém měřítku je menší. V ČR je zastoupení zřejmě nulové, snad se to časem zlepší. Modely obou aplikací jsou podobné, ale liší se texturami. U Google Earth mi přijdou o trošku reálnější, ovšem více záleží na konkrétní lokalitě. U některých budov má Google Earth pouze šedou texturu. Rozlišením tato aplikace taktéž neohromí, při pohledu na ČR jsou snímky podstatně horší. Při pohledu na USA jsou výsledky podobné jako u Google Earth.

Zajímavou funkcí je například sledování dopravy či „ptačí oko“. Při sledování dopravy jsou jednotlivé částí komunikací znázorněny různou barvou dle jejich aktuálního zatížení. Pohled z ptačí perspektivy zase nabízí reálné fotografie budov z různých úhlů, k tomuto úkonu je využívána vlastní technologie nazvaná jako Photosynth.

Využití Virtual Earthu pro ČR je v současné době podstatně menší než u Google Earth. Je to dáno především menším počtem funkcí (pro ČR nejsou dostupné 3D modely, ptačí oko ani sledování dopravy) a nízkým rozlišením. Při prohlídkách USA již Virtual Earth dohání svého konkurenta. V některých situacích ho dokonce překonává. Například zpracování terénu mi připadalo ve Virtual Earth podrobnější a reálnější. Dalším překvapením pak byly i modely zeleně, v Las Vegas si tak můžete prohlédnout palmy.

GeoShow3D

Tato aplikace mezi ostatní až tak moc nezapadá. Potenciál má sice stejný, ale hlavní nevýhodou jsou méně dostupné podklady k zobrazení. Zatímco předešlé dvě aplikace mají zmapovaný celý svět a nabídnou tak pohled kamkoliv, zde je tomu jinak. Volně jsou k dispozici pouze některé ukázky, ale i díky nim stojí aplikace za zmínku. Například pohled na Staroměstské náměstí či Telč je určitě zajímavý. Rozhodně stojí za zmínku i sledování terénu, které je nejreálnější ze všech zmíněných. Zdrojem těchto dat je společnost GEODIS BRNO, spol. s r.o., od které mimo jiné nakoupil Google Inc. letecké snímky pro Google Earth. Je tedy jenom otázkou času, kdy se objeví 3D modely měst v Google Earth. Tento program je tedy ideální ukázkou toho, jak může vypadat Google Earth v budoucnu.

Závěr

Google Earth si drží své první místo a neustále se rozšiřuje o nové funkce. Pakliže jste ho ještě nevyzkoušeli, určitě to za vyzkoušení stojí. Nalézt můžete spoustu zajímavých míst, které jsou obohaceny o různé fotografie, videa a informace z Wikipedie. Virtual Earth se hodí především pro výlety do USA, ostatní země jsou na tom bohužel hůře. GeoShow3D pak může posloužit jako ukázka toho, co by nás mohlo za nějakou dobu čekat v Google Earth.

Při zobrazování většího množství 3D modelů a podrobných map je nutné počítat s vyšší paměťovou náročností. Důležité je tedy především rychlé připojení k Internetu a dostatek volné operační paměti, v opačném případě bude zapotřebí velké množství času a nervů.