Hlavní navigace

Virtuální počítač ve vašich Windows

Ve vašich Windows si můžete snadno vytvořit virtuální počítač, který se chová jako plnohodnotný stroj. Na něj si pak lze nainstalovat jakýkoli operační systém, aniž byste si zavirovali či poškodili svůj operační systém.
David Procházka 5. 4. 2010

Sdílet

Program Microsoft Virtual PC 2007 umožňuje v počítači s operačním systémem Windows vytvořit samostatné a nezávislé virtuální počítače, které emulují využití hardwaru samostatného fyzického počítače. Namísto instalace operačních systémů do několika fyzických počítačů nebo instalací více operačních systémů v jednom počítači je možné nainstalovat požadované operační systémy do jednotlivých virtuálních počítačů. To vám může usnadnit testování programů a operačních systémů.

Instalace a první spuštění

Plnou verzi programu Virtual PC 2007 najdete pod tímto článkem – Microsoft program uvolnil jako freeware. Průvodce instalací je v angličtině, ale instalace je nekomplikovaná a přímočará. Postačí vám klepat na tlačítka Next a Finish. Program bohužel není lokalizován do českého jazyka, ovládání je ale přehledné a po základním nastavení již nebudete nuceni luštit cizojazyčné názvy. Program nevytváří zástupce na ploše, naleznete jej ale velmi snadno v nabídce Start, Programy, Microsoft Virtual PC. Po spuštění se vám na obrazovce zobrazí průvodce novým virtuálním počítačem. Ikona programu se ukazuje také v oznamovací oblasti u hodin, klepnete-li na ni pravým tlačítkem myši, pak lze volbou Exit program ukončit.

Vytvoření virtuálního počítače

Nyní si ukážeme, jak snadno vytvoříte svůj vlastní virtuální počítač. V průvodci, který se po spuštění otevře, zvolíte, zda požadujete vytvoření nového počítače nebo zda chcete přiřadit v aplikaci již dříve vytvořený, virtuální PC. Při prvním spuštění je samozřejmě nutné virtuální stroj vytvořit a klepnout na volbu Create a virtual machine. Dále klepněte na tlačítko Next. Nyní zadejte název virtuálního počítače dle svého uvážení (např. Linux OpenSUSE) a klepněte na tlačítko Next.

V dalším kroku vyberete operační systém, který hodláte na virtuálním PC používat. Zobrazí se vám systémové prostředky nutné pro provoz systému. Pokud si z nabídky nevyberete - typicky, chcete-li nainstalovat na virtuální stroj Linux - pak z nabídky vyberte volbu Other a klepněte na tlačítko Next. Následně musíte zvolit, zda chcete využívat paměť RAM, kterou vám program doporučil. Klepněte na volbu Adjusting the RAM a na posuvníku nastavte hodnotu vyšší, ideálně okolo 512 MB a více. Není ale vhodné nastavovat hodnotu na maximum, raději tak do poloviny posuvníku. Klepněte na tlačítko Next pro pokračování.

Další nastavení se týkají kapacity pevného disku. Zde si lze zvolit, jak velký prostor program pro virtuální PC využije, Označte volbu A new virtual harddisk a klepněte na tlačítko Next. Nakonec ještě můžete zvolit umístění souborů virtuálního PC na reálném pevném disku. Výchozí nastavení nabízí složku programu Virtual PC 2007, takže jej není nutné nijak měnit. Klepněte na tlačítko Next a následně na tlačítko Finish. Nový virtuální počítač se zobrazí v konzolovém okně s poznámkou, že není spuštěn. Takovýmto způsobem si lze nakonfigurovat i několik virtuálních počítačů, které pak snadno pustíte odděleně nebo i souběžně.

Nastavení hardware a spuštění

Než spustíte virtuální počítač, je dobré nastavit jeho hardware. V konzoli klepněte na nabídku Action, Settings. Pod touto volbou naleznete většinu nastavení a parametrů nového počítače. Počínaje mechanikami a konče porty COM. Možnosti jsou vskutku velkorysé. Lze si připojit další virtuální pevné disky, změnit nastavení paměti RAM na jinou hodnotu nebo zvuku a zobrazení.

Spuštění virtuálního počítače je velice snadné. Postačí poklepat na jeho název a dojde ke spuštění vybraného virtuálního stroje. Chcete-li spustit BIOS a nastavit bootování z fyzické CD mechaniky, pak při startu virtuálního počítače přidržte klávesu Delete a v menu Boot vstupte do nabídky Boot device priority a zkontrolujte posloupnost zařízení při bootování.

Klávesou F10 a následným stisknutím klávesy Enter nastavení uložíte. V nabídce Action naleznete volby pro měkký reset (Ctrl + Alt + Delete) nebo tvrdý Reset. Běh virtuálního stroje ukončíte zavřením okna, program vám nabídne možnost Save state pro uložení stavu běhu nebo Turn off pro úplné vypnutí stroje.

Závěrem

V jednom fyzickém počítači je možné současně spustit několik operačních systémů. Využití je zřejmé, např. pro technickou podporu či podporu starších aplikací, které pod novým operačním systémem nefungují. Dlužno dodat, že bezproblémový chod je zaručen ve Windows XP, ale program by měl fungovat také ve Windows Vista a 7.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty