Hlavní navigace

Více než po roce je tu 7-Zip 18.01. (De)komprimuje nová verze lépe?

Po roce a čtvrt vyšla další ostrá verze komprimačního nástroje 7-Zip. Zasvěcení přitom vědí, že se známějším zipem nemá nic společného a naopak se jedná o jeden z nejúčinnějších formátů pro zmenšování dat.
Martin Tábor 30. 3. 2018

Sdílet

Minimálně ve chvíli, kdy chcete archivovat velké množství dat v cloudu, se i dnes komprimační nástroje značně vyplatí. Je totiž úplně něco jiného, když má výsledný soubor, dejme tomu, oproti originálu i třetinovou velikost – rozdíl je nejen v rychlosti upload, ale i ceně za úložný prostor. Nejznámějším komprimačním formátem zůstává i dnes nejspíš ZIP, avšak ten zdaleka nenabízí nejlepší funkce a efektivitu. Na druhé straně spektra pak stojí formáty RAR a vedle něj právě open source 7Zip.

7-Zip 18.01

I když se WinRAR zřejmě nachází na více počítačích, 7-Zip vůbec nestojí v ústraní. Naopak se mu svými schopnostmi více než vyrovná a zatímco za WinRAR byste si pak měli poměrně tučně zaplatit, 7-Zip můžete používat legálně zdarma. V případech obou programů jde přitom o tzv. one man show – WinRAR vytváří Alexander Roshal a 7-Zip pak Igor Pavlov. Oba pánové jsou z Ruska. Ve starším srovnání se 7Zip oproti RARu jevil jako o něco účinnější, avšak pomalý. A jak jsou na tom soupeři po deseti letech? Zjistíme, otestujeme!

Novinky 7-Zipu 18.01:

  • Vylepšené rozbalování ZIP archivů,
  • nižší fragmentace rozbalovaných souborů (program rezervuje celé potřebné místo na HDD předem),
  • efektivnější využití moderních procesorů,
  • efektivnější využití více vláken při komprimaci algoritmem LZMA2,
  • lepší podpora některých souborů (DMG, OBJ/COFF),
  • a další.

Zdroj: 7-zip.org

Autor článku