Hlavní navigace

VDownloader - Stahujeme pohodlně z YouTube

V tomto článku se podíváme na šikovný prográmek VDownloader, s jehož pomocí je stažení vašeho oblíbeného videa z YouTube nebo jiných serverů velmi jednoduché a přehledné. Video si navíc můžete převést do vybraného formátu.
Josef Vavřina 28. 6. 2010

Sdílet

Velikost obsahu na známém serveru YouTube roste každou minutou do neskutečných čísel. Ať už jsou vaše zájmy či koníčky jakékoliv, naleznete zde mezi množstvím materiálu téměř jistě i video, které vás může zaujmout a budete si jej chtít stáhnout do svého počítače. Dříve bylo stahování z YouTube poměrně komplikované, dnes jsou pro každého dostupné pluginy do prohlížečů nebo samostatné aplikace. Aplikací, určených ke stahování z YouTube, případně jiných serverů s možností vkládání a prohlížení video ukázek, je hned celá řada. V tomto článku se podíváme na jednu z nich, a sice na VDownloader.

Instalace a první spuštění

Instalace probíhá standardním způsobem, pouze doporučuji dávat pozor a ne jen slepě postupovat vpřed. Je zde totiž část, známá z mnoha jiných freeware aplikací, kde je ve standardní instalaci nabízena, nebo spíše vnucena, instalace Ask toolbaru a vyhledávače do vašeho prohlížeče, stejně tak jako změna vaší domovské stránky. Obrana proti tomu je jednoduchá, a sice změna způsobu instalace na uživatelskou a zrušení označení těchto možností. Samotná instalace pak proběhne bleskově a můžete tak VDownloader ihned vyzkoušet.

<p>VDownloader po prvním spuštění</p>

VDownloader po prvním spuštění

Uživatelské rozhraní VDownloader je velmi jednoduché a přehledné

Základní práce s VDownloaderem je velmi jednoduchá a svižná. Program umí „odposlouchávat“ clipboard a zjistit tak, že si přejete kopírovat odkaz videa. Zvládá pracovat na pozadí a v případě, že rozpozná odkaz, se kterým umí pracovat, objeví se upozornění.

Při kopírování odkazu z podporovaného webu se objeví upozornění, že VDownloader je připraven toto video stáhnout a případně konvertovat

Na nic nečeká a sám automaticky vloží kopírovaný odkaz do připravené řádky. Samozřejmostí je pro VDownloader možnost převodu formátu videa, původní .flv je výborný na webu, ale na desktopu jsou rozšířeny a požadovány jiné formáty (kontejnery). Uživatel si tak může vybrat z nabídky, kde nechybí AVI, MPEG, 3GP nebo VCD, SVCD a DVD (všechny tři v PAL neco NTSC). Nabízeny jsou i výstupy pro iPhone/iPod, iPad, PSP nebo Nokia N800/N810. Vlastnosti jednotlivých  výstupů je možné lehce poupravit v nastavení aplikace. Samozřejmě ale nemůže nikdo očekávat od videa z YouTube, které je většinou ve velmi nízké kvalitě, zlepšený výstup, pokud si přeje například DVD formát. Průběh stahování a konvertování lze pak sledovat v obyčejném progress baru. VDownloader zvládá stahování více souborů současně.

Další možnosti

Pro vyhledávání ale nemusíte webový prohlížeč vůbec použít. VDownloader nabízí funkci vyhledávání. Stačí pouze do textového pole napsat hledané slovo či slovní spojení a VDownloader se pokusí nalézt požadovaná videa. Uživatel může určit rozsah vyhledávání z YouTube, Google, Yahoo! Video a DailyMotion. Výsledky se zobrazí v podobě miniatur, které jsou doplněny odkazem ke stažení nebo přehrání videa.

<p>Pomocí VDownloaderu je možné požadované video lehce vyhledat</p>

Pomocí VDownloaderu je možné požadované video lehce vyhledat

Výsledky vyhledávání nabízejí možnost přehrání nebo stažení videa

Jako další funkce je zde nabízena možnost prohlížení webových stránek. Samozřejmě, že nikoliv jako náhrada za plnohodnotný prohlížeč, ale jen jako jednoduchý nástroj pro návštěvu oblíbených video uložišť. Jsou zde záložky na YouTube, DailyMotion, Veoh, MegaVideo, Google video, Break, Metacafe, Yahoo! Video, Blip.tv, Vimeo a samozřejmě dnes nemůže nikde chybět Facebook. Pokud si na některé z nabízených stránek pustíte video, můžete jej jednoduše kliknutím na příslušnou ikonku v ovládacím panelu stáhnout.

VDownloader nabízí i velmi jednoduchý prohlížeč

Za peníze umí více

Vyjmenované funkce zvládá freeware verze programu. VDownloader Plus za úplatek nabízí funkce navíc. Verze Plus tak umožňuje navíc například vytvářet vlastní profily pro výstup a konvertování souborů, propracovanější aktualizace programu, rozvrhy stahování a konvertování, převod formátu u již dříve stažených souborů nebo možnost stahování video souborů ve vysokém rozlišení.

Závěr

VDownloader je šikovná jednoduchá aplikace pro stahování oblíbených video souborů. Ačkoliv ve freeware verzi nenabízí příliš možností, nenáročným uživatelům bude plně postačovat. Ten, kdo požaduje více funkcí, si může připlatit nebo se poohlédnout u konkurence.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty