Hlavní navigace

Užitečné funkce Total Commanderu

V článku se dozvíte o pokročilejších funkcích aplikace Total Commander, jakými jsou Synchronizace adresářů, FTP připojení, Hromadné přejmenování více souborů nebo Operace s výběrem.
Martin Zachar 31. 1. 2010

Sdílet

V nedávném článku o aplikaci Total Commander jsme vám slíbili další článek, v kterém se podíváme na některé speciální a pokročilejší funkce tohoto programu. Takže vždy uvedeme, k čemu funkce slouží, a pro méně zkušené uživatele popíšeme, jak se používá.

Hromadné přejmenování souborů

První funkcí, která určitě stojí za zmínku, je dávkové přejmenování více souborů najednou pomocí zadané masky. Funkci najdete v menu Soubor pod názvem Hromadné přejmenování nebo ji můžete spustit klávesovou zkratkou Ctrl+M.

V okně pro nastavení přejmenování můžete vidět seznam souborů, které jste měli označeny a kterým se změní název. První způsob přejmenování je nastavit všem souborům stejné jméno, popřípadě použít počítadlo, které každému souboru nastaví unikátní postupně narůstající číslo. U počítadla si můžete nastavit první číslo, přírůstek a počet číslic, které se mají přidávat do názvu souboru.

Do názvu můžete přidávat různé předdefinované parametry, jako jsou aktuální datum, datum vytvoření souboru, velikost souboru, jen některá písmena z původního názvu nebo cesta k souboru.

Další možností je vyhledat v názvech souborů určitý řetězec a ten nahradit jiným (třeba i prázdným).

Pokud budete chtít, můžete si nastavené parametry uložit pro příště a někdy použít stejný převod.

 

Formulář pro hromadné přejmenování souborů.

Práce s výběrem

Druhou výbornou funkcí Total Commanderu je možnost různě operovat s výběrem skupiny souborů. První operací je výběr skupiny podle zadaného podřetězce, který se musí vyskytovat v názvu souboru. Tuto funkci najdete v menu Vybrat pod Vybrat skupinu. Zde lze nadefinovat různé typy výběru dopředu a tak si můžete například nastavit skupinu pro obrázky zadáním hledaného řetězce *.gif *.jpg *.jpeg apod. (mezera odděluje více typů).

Výběr pak můžete invertovat, zrušit nebo jej nechat zapamatovat pro pozdější vyvolání. Perfektní je možnost nechat uložit výběr do souboru, což vytvoří textový soubor, kde na každém řádku je název jednoho souboru / jedné složky. Výběr si můžete uložit také do schránky. Pokud tedy například chcete poslat kamarádovi seznam vašich fotek či videí, můžete to udělat tímto způsobem bez nutnosti manuálního přepisování názvů.

 

Definování výběrové skupiny.

FTP

U mnoha uživatelů je možnost připojit se na FTP server stěžejní důvod pro používání Total Commanderu. Tuto funkci najdete buďto v menu Síť nebo pod ikonkou s textem FTP. Oběma způsoby se dostanete do nového okna, které obsahuje seznam již uložených FTP připojení.

Pod tlačítkem Nové připojení si můžete nastavit nové FTP připojení. Zde jsou zřejmě nejdůležitější kolonky:

  • Název relace - sem napíšete jméno spojení, což je informace pouze pro vás
  • Hostitel - jméno nebo IP adresa serveru, kam se budete připojovat, volitelně můžete přidat i port
  • SSL/TLS - použití šifrovaného spojení
  • Jméno uživatele a Heslo - váš login pro přístup na server

Pokud nevíte, co znamenají další položky, můžete se podívat do nápovědy.

Uložená připojení můžete také editovat, duplikovat nebo mazat. Pokud se chcete k jednomu připojit, stačí na něj dvakrát kliknout myší. Po připojení si můžete z nebo na FTP kopírovat soubory pomocí druhého okna Total Commanderu. Po dokončení vaší práce lze nad oknem kliknout na Odpojit.

 

Formulář pro FTP připojení.

Synchronizace

Tato funkce je určena pro synchronizaci adresářů. Nejjednodušší je nastavit si v levém a pravém okně Total Commanderu vždy jednu složku a poté kliknout v menu Příkazy na Synchronizace složek. Tím se otevře nové okno.

Pokud si přece jen chcete změnit složky k synchronizaci, můžete tak udělat v horní části okna pomocí dvou textových vstupů.

Poté si v okolí tlačítka Porovnat nastavíte parametry srovnání složek. Volba Asymetricky značí synchronizaci pouze složky vlevo na složku vpravo. Pokud tedy něco vpravo přebývá, bude to smazáno. Atribut Podsložky prohledá i podsložky hlavní složky, pokud není možnost zaškrtnuta, porovnají se pouze soubory v aktuální složce. Parametr Podle obsahu porovnává i obsahy dvou stejně velkých souborů se stejným datem. A pokud není zaškrtnuto Ignorovat datum, pak je při nerovnosti dvou souborů vybrán k přepsání ten starší, zůstane tedy jen novější.

Jakmile máte všechny parametry nastaveny, můžete kliknout na tlačítko Porovnat. Poté se vám vypíší všechny nalezené soubory. Uprostřed horní části okna si můžete vybrat, které z nich chcete zobrazovat. Pokud například odznačíte ikonu Rovná se, pak se nebudou zbytečně vypisovat rovnající se soubory.

Nyní si můžete tedy zkontrolovat, zda chcete všechny soubory přesunout podle znázornění. Pokud některý přesouvat nechcete, jednoduše u něj zrušíte ikonku. Jakmile máte opět vše zkontrolováno, můžete kliknout na tlačítko Synchronizovat, čímž dojde k finálnímu zkopírování, smazání nebo přepsání souborů.

 

Synchronizace dvou složek.

Závěr

Aplikace Total Commander nabízí ještě více funkcí, avšak ty výše vyjmenované jsou snad ty nejdůležitější a určitě se mohou hodit spoustě uživatelů. Za zmínku stojí ještě samostatná funkce Porovnat podle obsahu, což je i část Synchronizace (pomocí ní si můžete zobrazit například rozdíly ve dvou textových souborech), dále také funkce rozdělení a sloučení souboru (to je něco podobného jako rozdělování archivu na party) nebo komprese souborů a extrakce archivů.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty