Hlavní navigace

Uvolněna finální Joomla 2.5

Vyvojáři známého opensource redakčního systému vydali major verzi 2.5. Jedná se o druhé vydání, které je uvolňováno v nově zavedeném šestiměsíčním cyklu a zároveň jde o verzi s prodlouženou délkou podpory.
Martin Tábor 27. 1. 2012

Sdílet

Joomla se řadí vedle WordPressu a Drupalu k nejoblíbenějším systémům pro správu obsahu na webu. Ty umožňují po instalaci na webový server relativně jednoduchou administraci webových stránek po stránce vzhledu i obsahu, nahrávání médií a rychlou publikaci článků. To vše bez potřeby hlubší znalosti HTML, PHP či dalších skriptů a nutnosti programování vlastního řešení. Joomla vyniká oproti štíhlejšímu WordPressu především většími možnostmi konfigurace a je primárně zaměřena na portály většího rozsahu, stejně tak jako např. Drupal.

Joomla 2.5 – Administrační rozhraní

Aktuální vydání s sebou přináší podporu osmnácti měsíců, kdy budou průběžně vydávány updaty pro opravy bezpečnostních a jiných chyb. Co se týče přítomných hlavních novinek, je jich celkem na 26. Kromě toho byly odstraněny i starší bugy a provodeno několik stovek drobnějších změn. Určitým způsobem byla zrevidována značná část kódu, a tak se vylepšení týkají výkonu, podpory dalších typů databází apod. Pro ty, kteří správu svého webu nechtějí svěřit náročnějšímu řešení v podobě Joomly, můžeme dodat informaci, že podle blogu vývojářů by snad během dneška mohla konečně vyjít několikrát odložená česká lokalizace WordPressu 3.3.1.

Zdroj: joomla.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty