Hlavní navigace

Update Windows 10. Jaké jsou novinky podzimní verze?

První velký update Desítek se od minulého čtvrtka šíří i běžným uživatelům a opět nejde spekulovat, zda se aktualizace vyplatí - Microsoft ji povinně "rozdá" všem. Už to je dobrý důvod, abychom se podívali, co sestavení 10586 (alias 1511) přináší.
Martin Tábor 20. 11. 2015

Sdílet

Přejít na:

Windows 10 mají minimálně jednu zajímavou vlastnost. Nikdy nebudou hotové, a přesto se budou snad neustále zlepšovat. Jako první systém od Microsoftu jsou totiž uzpůsobeny k průběžnému vydávání nových verzí, které však stále ponesou stejnou značku Windows 10. Aktuální první velký upgrade byl známý pod kódovým označením Threshold 2 a v podstatě by měl pouze dotahovat řadu věcí, které v Redmondu před letním uvedením systému již nestihli. Nová "RTM" verze Windows 10 tak povýšila z buildu 10240 na 10586.3, resp. 1511 podle data vypuštění.

Windows 10 - verze 1511

Nevyčerpávající seznam novinek

Od červencové finální verze 10240 utekly čtyři měsíce a mezitím vyšly i další čtyři Insider Preview - 10532, 10547, 10565 a 10576. Oficiální podzimní verze 10586 (1511) je tak pátá v pořadí. Vývoj v Redmondu se tedy vůbec nezastavil a těžko se dají obsáhnout všechny změny, které se ve Windows 10 za tu dobu odehrály. S většinou z nich se navíc Microsoft jistě ani nechlubí, ale jisté je, že verze 1511 je stabilnější, výkonnější a méně děravá. Mnoho novinek je však vidět na první pohled a právě na ty se my (i oficiální blog) zaměříme.

Insider Build 10586 vyšel již 5. listopadu

Barevné záhlaví okna

V prvních Windows 10 byla všechna okna bílá, což způsobovalo i ergonomické potíže - jednoduše jste nemuseli poznat, které okno je aktivní a které ne. Podzimní upgrade dělá Windows opět barevnější, ale funkci musíte nejdříve zapnout (Nastavení - Přizpůsobení - Barvy - přepínač "Zobrazit barvu v nabídce Start ..."). Ano, bohužel jsou barevná okénka neoddělitelně spojena i s obarvením nabídky Start, hlavního panelu a centra akcí. Komu to vadí, může jen s naději čekat na další upgrade. Barevná záhlaví se týkají i moderních aplikací, avšak podivné je, že např. prohlížeč Edge a Nastavení jsou stále jen šedé.

Aktivní záhlaví okna může být barevné

Nová kontextová menu

Další změny se dotkly také hlavního panelu a nabídky Start. Hlavní nabídka Start může být nyní ještě o trochu širší, takže pojme až tři sloupce dlaždic. Kromě toho dostal Start i hlavní panel stejně vypadající kontextovou nabídku, která odpovídá vzhledu moderních aplikací a je trochu prostorově okázalejší. Na dotykových displejích se to jistě pozná. Snad poslední změnou hlavního panelu je i nová ikonka pro bezpečné odebrání hardwaru. Její design je teď stejný jako u ostatních ikonek - jednoduše jde jen o plochý symbol z býlých čar. Co se ještě týče barev a vzhedu systému, z přihlašovací obrazovky jde konečně odebrat pozadí, avšak stále si nemůžete zvolit vlastní. Výsledkem je tak jednobarevná obrazovka podle zvolené barvy motivu. Na ploše jde opět aktivovat náhodný výběr obrázku, takže se wallpapery netočí stále dokola.

Nové kontextové menu hlavního panelu

Nové aplikace

Jak známo, Microsoft ukončil vývoj Skypu pro Windows 8.1 a místo toho nechal jen původní desktopový. Desítky však běží na velkém počtu dotykových zařízení, kam se zkrátka desktopové aplikace vždycky nehodí. Výsledkem změn jsou tak tři nové aplikace pro Windows 10 (1511) - Telefon, Skypové video a Zasílání zpráv. Bohužel je opět vidět, že jsou na počátku svého vývoje, a tak budou v aktuálních Desítkách zatím spíše do počtu. Časem se možná naučí i další sítě (Facebook a spol.) a Telefon bude možná zajišťovat i volání na Windows 10 Mobile.

 

Telefon, Skypové video a Zasílání zpráv

Prohlížeč Edge 25

Microsoftem silně protěžovaný browser dospěl do nové verze 25.10568.0.0. Oproti současné konkurenci je pořád chudý a neobsahuje dokonce ani některé věci, které zvládá stále přítomný Internet Explorer 11. Namátkou jde o doplňky, které Edge dostane zřejmě až na jaře, či možnost připnutí stránky na hlavní panel. Určitě by se hodila i kontextová položka "vložit a rovnou přejit". Přesto dostal nový Edge několik vylepšení:

  • náhledy webů při najetí na panel stránky v záhlaví,
  • synchronizaci oblíbených položek a článků k přečtení,
  • streamování obsahu přes přes Miracast či DLNA,
  • podporu technologie Object RTC pro videokonference po webu.

Microsoft Edge 25

Shrnutí

Kolem a kolem je podzimní update 1511 výrazným posunem a Redmond měl možná s vydáním finálních desítek počkat právě na "tento" build. Systém obsahuje stovky menších či větších změn, ať už třeba v oblasti aktivace (konečně jsou podporovány produktové kliče Windows 7, 8 a 8.1), správy paměti (Windows již při nedostatku RAM méně swapují na disk, ale data v operační paměti komprimují), virtualizace Hyper-V atd. Pakliže již Desítky používáte, upgradujte. Jestliže zatím ne, možná teď přišel pravý čas na čistou instalaci nové podzimní verze. Nástroj pro upgrade ze starších Windows či vytvoření instalačních médií můžete stahovat pod článkem. Další upgrade pak můžeme čekat snad do poloviny roku 2016 a má přezdívku Redstone.

Zdroj: windows.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty