Hlavní navigace

Umělá inteligence je hloupá. Dvacet otázek je na ni moc!

V dnešní videoaktualitě se podíváme na zoubek umělé inteligenci. Programátoři ze známé firmy Facebook zadali algoritmům 20 jednoduchých otázek. Jak to dopadlo? Dozvíte se v následujícím videu a článku.
Coudy 21. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Míša je v obchodě. Jakub je v kanceláři. Kde je Míša? Pravděpodobně znáte odpověď, což svědčí o vaší inteligenci, jiné to ovšem je, pokud tyto otázky zadáte jistým strojům.

Vědci Facebooku v New Yorku se zabývají například i těmito otázkami, aby vyzkoušeli jejich algoritmy a dopracovali se tak k lidsky myslícím strojům. Vývojářům jejich poznatky pomůžou například k sofistikovanějším způsobům, jak lépe třídit statusy, novinky a další obsah na vaší vlastní facebookové zdi. Důležité v dnešní uspěchané době je mít na očích přesně to, co v daný okamžik potřebujete a neobtěžovat uživatele zbytečnými banalitami.

V delším časovém horizontu si Facebook například dal za úkol vytvořit digitálního hlasového asistenta, který by zvládl skutečný rozhovor s lidmi, na rozdíl od naskriptovaných odpovědí podobných hlasových asistentů od konkurenčního Googlu či asistentky Siri od firmy Apple.

Celý test má celkem 20 otázek a měl by jej bez problému zvládnout jakýkoliv člověk. Nesmíme však zapomenout zmínit, že zatím žádný z vyzkoušených počítačových algoritmů nedokázal na všech 20 otázek uspokojivě odpovědět. Je-li to dobře, či ne, již nechám na posouzení každému z vás zvlášť.

Zdroj: newscientist.com


Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty