Hlavní navigace

UltraExplorer - vylepšený průzkumník

Souborový manažer, který dokáže jednoduše nahradit Průzkumníka, ale přitom přidá spoustu nových funkcí a možností, které uživatel ocení. K tomu také zrychlí a zefektivní práci se soubory a složkami.
Martin Zachar 10. 7. 2009

Sdílet

Pevné disky už dávno nejsou záležitostí několika málo gigabytů, ale rozšiřují se na stovky až tisíce GB. Pokud chcete na takovém disku udržet pořádek a strukturu, ve které se budete moci rychle orientovat vy, ale i jiní uživatelé, kteří počítač využívají, pak to jistě nebude jednoduché. Možností je samozřejmě rozdělit disk na několik samostatných oddílů, ale i tak bude každý oddíl dost velký, takže po delší době práce s ním se v něm vyzná jen málokdo.

Pokud pak pro procházení nějaké obrovské struktury používáte obyčejného Průzkumníka (Explorer) systému Windows, pak to pro vás jistě není snadné a často vám trvá opravdu dlouho, než se někam proklikáte. Pokud pak najdete tu správnou složku a chcete například z ní zkopírovat jeden soubor do jiné složky, musíte jej uložit do schránky, poté se proklikat zase do druhé složky a sem jej vložit.

Průzkumník sytému Windows.

Jinou možností tohoto problému je použít dvě okna průzkumníku, kde soubory jenom přetahujete. Pak se vám ale může stát, že máte najednou otevřeno dvacet různých oken a stejně se v nich již jen stěží vyznáte.

Při podobné práci je zřejmě nejlepším pomocníkem jiný souborový manažer, který vám dovoluje buďto více paralelních oken v jedné instanci programu zobrazených vedle sebe nebo záložkový systém, který se v dnešní době integruje téměř do každé aplikace, kde může najít využití. Pokud jste však navyklý na Průzkumníka, zřejmě se vám nechce přecházet například na Total Commander, FreeCommander nebo Servant Salamander, které patří mezi ty nejrozšířenější. V takovém případě nastupuje na scénu UltraExplorer, který se snad nejvíce podobá Průzkumníku. Umožňuje však daleko více funkcí, které se můžete naučit používat za běhu.

 

Základní vzhled programu UltraExplorer.

Vzhled a uživatelské rozhraní

Mnohým se mohou zdát všechna ta různá okýnka při prvním spuštění programu nepřehledná. Dají se však jednoduše zavřít a ponechat pouze hlavní procházecí okno. To byste se ale vrátili zpět k Průzkumníku, takže to nedoporučuji. Věřte mi, že jakmile najdete kouzla jednotlivých okýnek, už je nikdy nebudete chtít vypínat a neobejdete se bez nich.

Pokud se podíváme na horní část okna, můžeme si všimnout cesty do aktuální složky, rychlých ikon pro kopírování, vyjmutí či smazání, vytvoření nového objektu, a plno dalších. Všechny tyto položky mají zrychlit a zefektivnit práci uživatele.

Pokud se dále podíváte na hlavní okno, můžete vidět v levé části typický procházecí strom, který mnohým lidem slouží pro rychlou orientaci ve složkách. Uprostřed je hlavní procházecí okno, kde si můžete zobrazit obsah jednotlivých složek. V tomto okně si můžete vybrat z několika různých módů zobrazení. Nechybí samozřejmě žádný ze známých, jako je například náhledy, seznam, podrobnosti a další. Avšak je zde jeden nový - sloupcový mód, který zobrazuje ve sloupci vždy obsah složky. Pokud v něm otevřete nějakou složku, pak se vytvoří nový sloupec, ve kterém se zobrazí obsah této nově otevřené složky, pokud z tohoto sloupce otevřete složku, pak se opět vytvoří nový sloupec s jejím obsahem, a tak dále. Můžete tedy otevřít klidně padesát podsložek a budete tak mít padesát různých sloupců vedle sebe hierarchicky seřazené zleva doprava. Kdybyste kliknuli na nějaký soubor v aktuální složce, vytvoří se nový sloupec s různými informacemi o označeném souboru, jako jsou datum vytvoření, datum poslední změny, velikost, typ a další.

V prostřední části aplikace lze vidět sloupcový mód prohlížení. Dole je příkazová řádka.

Pokud byste se podívali ještě jednou na módy vzhledu, všimnete si možnosti zapnout dvojité okno. Tím zapnete druhé okno, podobně jako je například v Total Commanderu. Můžete pak mezi těmito jednotlivými okny kopírovat přetahováním bez spouštění další stejné instance programu.

Podle potřeby si pak můžete zobrazovat další okna, které vám usnadní práci či nabídnou nadstandardní funkce. Na ty se podíváme za chvíli.

Jako taková třešnička na dortu vzhledu aplikace je jeho skinovatelnost. Můžete si totiž vybrat z několika předdefinovaných vzhledových témat. V dnešní době je to jistě šikovná věc, protože hodně uživatelů chce mít svůj styl a bere samotný vzhled aplikací velmi osobně. Můžete si tak zvolit z různých barevných kombinací.

 

Na obrázku je vpravo prohlížeč textu/obrázků/atd. Vlevo lze vidět informace o souboru v sloupcovém módu prohlížení.

Další okýnka a funkce

V této kapitole se podíváme na jednotlivá nadstandardní okna a funkce, které uživateli poskytují.

Pro uživatele, který používá Průzkumníka, je zřejmě myš nejlepším přítelem a tím pádem málokdy sahá na klávesnici. Pro kopírování tak zřejmě používá spíše kontextové menu pod pravým tlačítkem a možnost Kopírovat, než aby stisknul Ctrl+C (nebo Ctrl+X pro vyjmutí). Proces je zbytečně zdlouhavý, a pokud máte ještě v kontextovém menu hodně položek, může se vám dlouho načítat nebo se v něm vy dlouho orientujete. Navíc při využívání tohoto způsobu můžete mít ve schránce uloženu pouze jednu položku, popřípadě více položek z jedné složky.

UltraExplorer přišel s revolučním řešením, které se jmenuje Drop Stack. Toto okýnko vám umožňuje přetahovat do něj složky či samotné soubory, které se však nikam nekopírují, ale aplikace si pouze uloží cestu k těmto položkám. Takto si sem můžete různě ukládat soubory, které chcete někam zkopírovat a postupně je odsud odebírat. A to libovolně, aniž byste jakkoliv zachovali pořadí vkládání.

Drop Stack s několika položkami.

Můžete jej použít jak pro kopírování, tak také pro přesouvání. Pokud si však operaci rozmyslíte, není problém položku jednoduše ze seznamu smazat a ona zůstane uložena na její původní pozici beze změny, protože jste si ukládali pouze cestu k souborům/složkám, nikoliv soubory/složky samotné.

Dalším používaným okýnkem se může stát Favorites, které slouží k ukládání cest k oblíbeným složkám nebo souborům. Pokud například často pracujete ve složce Dokumenty, můžete si ji uložit do oblíbených a poté ji kdykoliv jednoduše vyvolat. Místo okna oblíbených můžete používat záložky, pokud máte však oblíbených složek více, záložkový systém by se mohl stát nepřehledným.

Pokud jste zastánci DOSu nebo často používáte různé příkazy pro spuštění některých programů, pak by se vám určitě mohla hodit příkazová řádka, kterou lze opět zapnout jako samotné okýnko. Pokud pak různě procházíte složky a chcete pomocí příkazu něco provést v aktuální složce, můžete využít tlačítka pro synchronizaci příkazové řádky. Tímto se bez složitějšího psaní přemístíte v příkazové řádce do stejné složky, jakou máte v procházecím okně.

Filtrovací okno je další z dobře využitelných funkcí představované aplikace. Můžete si sem zadat filtry (přípony) souborů, které se vám mají zobrazovat. Pokud například potřebujete zkopírovat všechny soubory typu jpg, png a gif ze složky s různými souborovými formáty, pak si jednoduše vytvoříte tři filtry (pro každou příponu jeden) a poté již jen označíte všechny zobrazené soubory s aktivním filtrem.

Dalším oknem je Historie, kde se vám budou zobrazovat poslední navštívené složky. Jejich počet si můžete nastavit v Nastavení.

Vlevo je vzhled okna Filtrů, vpravo Historie.

Posledním hojně využívaným oknem může být Viewer window (prohlížecí okno), které slouží k rychlému prohlížení obrázků, textových souborů, PDF souborů nebo webových stránek bez jejich otevření. Stačí tak pouze označit například textový soubor a jeho obsah se vám objeví v prohlížecím okně. Toto okno samo rozpoznává typ souboru a podle toho zvolí mód, ve kterém se má soubor otevřít (textový, obrázkový, webová stránka a další).

 

Závěr

Pokud někdo používá Průzkumníka systému Windows jako souborového manažera, může jej zkusit vyměnit za UltraExplorer, který je příjemný a zpočátku jej lze vzhledově hodně přiblížit právě Průzkumníku, čímž nevznikne žádné zmatení. Navíc usnadňuje a zrychluje práci se soubory a nabízí plno nových funkcí.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty