Hlavní navigace

Udržovat kontakty na Facebooku a Twitteru je obtížné

Mnozí lidé považují za pozitivní věc, že mají na Facebooku či Twitteru co možná nejvíce přátel. Jenže se stovkami lidí je podle nové studie prakticky nemožné udržovat kontakt. Akorát zahlcují.
David Sillmen 31. 5. 2011

Sdílet

Hledání přátel na sociálních sítích je velice jednoduché, mnohem horší už ale je po sociální síti přátelství udržovat. Podle dlouhodobé studie americké univerzity v Indianě má počet přátel, se kterými lze rozumně komunikovat, strop. V průměru se jedná o 150 přátel na Twitteru či Facebooku. Vědci zaznamenali, že zpočátku používání se uživatelé snaží získat co možná nejvíce přátel. To však dosáhne svého vrcholu a poté jsou přátelé spíše redukováni, protože jinak jsou užvatelé zahlceni jejich příspěvky.

Stahuj.cz na Facebooku

Zajímavé je, že stejné číslo, tedy 150 přátel, určil pro lidský druh jako určité maximum také známý antropolog Robin Dunbar. Učinil tak v devadesátých letech, dlouho před Twitterem nebo Facebookem.

Nové sociální sítě tak pomáhají především v udržování kontaktů, které mohou být řadu let latentní a nelze je považovat za přátelství. To má své limity jak ve skutečném, tak virtuálním světě.

Zdroj: PCW

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty