Hlavní navigace

Ubuntu 12.10: poslední alpha verze je venku

Canonical již pilně pracuje na další - tentokrát říjnové - verzi Ubuntu. Ač se oproti současnému vydání nebude jednat o speciální "LTS" verzi s prodlouženou podporou, právě proto přinese možná mnohem zajímavější novinky.
Martin Tábor 28. 7. 2012

Sdílet

Pro podzimní Ubuntu 12.10 „Quantal Quetzal“ je plánováno větší množství novinek, z nichž se některé možná více dotknou i uživatelského rozhraní. Mladé, ale již dospělé prostředí Unity však bude zachováno. V případě Ubuntu je obvyklé, že v případě verzí s prodlouženou podporou není vývoj zaměřen příliš na inovace, ale spíše na vyladění všech dosavadních funkcí z důvodu dlouhodobé udržitelnosti systému. Vývojáři se tak s nadcházejícím vydáním opět směle pustili do kreativní práce a přidávání zcela nových vlastností. Finální vydání můžeme očekávat pravděpodobně 18. října a do té doby budou vydány ještě dvě bety.

Ubuntu 12.10 – Alpha 3

Alpha 3 přichází s novým linuxovým jádrem řady 3.5, knihovnami GNOME 3.5.4 a nejaktuálnějšími vývojovými buildy integrovaných aplikací. Zde se jedná např. LibreOffice 3.6 RC2 nebo Firefox 15. Do třetí alphy vývojáři stihli přidat i následující novinky:

  • klient pro instalaci ovladačů třetích stran (nově součástí dialogu „Zdroje Software“),
  • nové Session Menu (ve vysouvací nabídce v pravém horním rohu obrazovky),
  • zcela přepracovaný Správce aktualizací.

Nová verze Nautilu

Mírně byl upraven i vzhled některých základních ovládacích prvků jako jsou tlačítka, která jsou nyní více „pravoúhlá“. Co vývojáře k tomuto kroku inspirovalo pochopitelně není známo, ale možná se zkrátka přizpůsobují jisté „nové vlně“ v oblasti GUI. Trochu nepříjemnou záležitostí je nehezký vzhled nejnovější verze Nautilu (správce souborů), což však vyplývá z postupu vývojářů GNOME 3, kteří příliš nezohledňují konkurenční Unity. Podpora nové verze by tak měla do pár týdnů vzejít ze strany Ubuntu spolu s aktualizací tématu Ambiance.

První betu můžeme očekávat 6. září, přičemž dalším důležitým datem je bezpochyby 23. srpen. Tehdy podle oficiálního vývojového plánu dojde ke „zmrazení“ nových funkcí, což znamená, že dále bude vývoj zaměřen na odladění těch stávajících a nové již nebudou přidávány.

Zdroj: omgubuntu.co.uk

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty