Hlavní navigace

Ubuntu 12.10 jako konkurence pro Windows 8?

Letošní říjnové Ubuntu vyšlo v podstatě týden před oficiálním uvedením Windows 8, což chtě nechtě svádí k porovnávání kvalit vlajkové lodi open-source s poslední verzí komerčního protějšku. Má tedy Ubuntu ve stínu revolučních "osmiček" co nabídnout?
Martin Tábor 19. 10. 2012

Sdílet

Přesto, že podzimní Ubuntu 12.10 vyšlo ve svém obvyklém termínu, shoduje se datum vydání téměř přesně s plánovaným uvedením nejnovějších Windows 8. To samo o sobě nabádá ke srovnání technické vyspělosti obou platforem a vyvolává otázku, zda dokáže svět open-source skutečně držet krok s vývojem komerčních produktů. Odpověď na tuto otázku je pravděpodobně ryze subjektivní, avšak např. v porovnání s předchozí verzí Ubuntu není současné vydání rozhodně tak revoluční, jako v případě Windows 7 a 8. Při bližším pohledu však zjistíme, že je to způsobeno mnohem kratším vývojovým cyklem distribucí GNU/Linuxu a že je svět open-source ve skutečnosti velmi činorodý. Pakliže bychom jako hlavní novinku Windows 8 uvedli „dotykovou optimalizaci“ v podobě rozhraní „Metro“, lze říci i to, že má svět open-source již téměř několikaletý náskok.

Ubuntu 12.10 – „Quantal Quetzal“

Např. příchod nového grafického rozhraní Unity byl v podstatě podobně revolučním krokem, jako nahrazení „nabídky Start“ dotykovými dlaždicemi. Nový GNOME 3 Shell, který Canonical pro hlavní variantu Ubuntu sice odmítl, ale lze jej doinstalovat, možná představuje ještě větší změnu celkové koncepce ovládání a pro dotykovou obrazovku nabízí velmi slušnou ovladatelnost bez nutnosti použití nové vývojové platformy. Současná verze 12.10 kromě jiného dále rozvíjí prostředí Unity přináší např. tzv. „Webové aplikace“, což je funkce, integrující některé webové služby přímo do prostředí desktopu. U podporovaných webů, mezi něž patří např. Gmail nebo Facebook, tak lze docílit různé funkcionality spojené s Dashem, Lucherem apod.

Ubuntu 12.10 – Centrum software

Velmi podobnou, ale samostatnou funkcí, jsou „On-line účty“, které umožňují na pár kliknutí příhlášení do konkrétních služeb a automatické nastavení všech patřičných programů jako e-mailového či IM klienta apod. Novinkou je též možnost připojení ke vzdálené ploše přímo z přihlašovací obrazovky. Dalších novinek je v samotném Unity ještě mnoho a týkají se např. nabídky Dash, která nově nabízí náhledy různých položek či rozšířené možnosti vyhledávání právě ve spojení se zmíněnými On-line účty. Samozřejmostí je pochopitelně aktualizace většiny obsažených aplikací na poslední verze. Celkově lze říci, že se Ubuntu ani v konkurenci komerčních systémů rozhodně nemá za co stydět a vhodnou volbou může být možná pro opět o něco širší skupinu uživatelů.

Zdroj: ubuntu.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty