Hlavní navigace

Uběhlo 10 let od začátku vývoje Firefoxu

Před deseti lety byla Mozillou uvolněna aplikace Phoenix ve verzi 0.1. Šlo o přímého předchůdce dnešního Firefoxu a Mozilla tak v podstatě nastartovala konkurenční boj na poli webových prohlížečů.
Martin Tábor 25. 9. 2012

Sdílet

Přesně 23. září 2002 byla uvolněna první verze nového open-source projektu Phoenix z dílen Mozilly. Jeho účelem bylo přinést na osobní počítače uživatelsky přívětivou alternativu Internet Exploreru 6 v podobě lehkého a svižného prohlížeče se snadno udržovatelným kódem v porovnání se „zkostnatělým“ Mozilla Suite. Že se to autorům projektu více než povedlo, je dnes již dobře známé, avšak cestu neměl jednoduchou ani samotný název aplikace. Ještě do konce roku 2002 vyšly další čtyři verze Phoenixu a na svá práva si náhle vzpomněla americká společnost Phoenix Technologies, která se zabývala výrobou BIOSu. Phoenix tak byl jednoduše přejmenován na Firebird, což ovšem opět kolidovalo se jménem známého databázového serveru.

Phoenix 0.1 na Windows XP a test Acid 1

Ke svému definitivnímu jménu přišel Firefox na začátku roku 2004, přičemž ke konci stejného roku konečně vyšel ve verzi 1.0. Nehledě na to, že v dané době měl Firefox již početnou skupinu příznivců, Mozilla se rozhodla o vydání první stabilní verze informovat i celostránkovou reklamou v New York Times. I díky tomu, že Microsoft svůj IE přestal na dlouhou dobu vyvíjet, získával progresivní Firefox rychle na popularitě a ve verzi 3.5 byl podle serveru StatCounter dokonce nejpoužívanějším prohlížečem světa. I když v součastnosti tento stále ztrácí na popularitě především díky mladému Chrome od Googlu, byl to právě Firefox, který vytvořil v oblasti webových prohlížečů skutečné konkurenční prostředí a nastartoval tak rychlý vývoj moderních webových technologií.

Zdroj: neowin.net

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty