Hlavní navigace

Twitter - 50 milionů tweetů denně

<p>&#160;</p>
Twitter je jedním z nejúspěšnějších projektů na celosvětovém internetu v loňském roce. Tweety přibývají v desítkách milionů denně a ve stovkách za sekundu. Myšlenka je přitom takřka primitivní.
David Sillmen 24. 2. 2010

Sdílet

Sociální a komunitní služba Twitter může někomu připadat akorát jako hlasité plácnutí do vody, na které si zanedlouho nikdo nevzpomene. Jenže ono to vypadá přesně opačně. O obskurním projektu se dalo mluvit v roce 2007, kdy Twitter vznikl. Až do začátku minulého roku se rozvíjel poměrně pomalu, ovšem dnes už je celosvětovým fenoménem. Za rok 2009 zaznamenal neuvěřitelný růst. Ještě v polovině roku 2009 přibývalo na Twitteru denně zhruba 10 milionů zpráv, takzvaných tweetů. Dnes už to je 50 milionů tweetů za den, tedy 600 za vteřinu. A to už je z celé věci vyňatý spam.

Myšlenka, na níž Twitter funguje, je takřka primitivní, a když byla poprvé představena, jen ti největší vizionáři si představovali, že by to mohl být úspěch. Tvůrci Twitteru se inspirovali limitem SMS zpráv, kdy je třeba se vejít do 160 znaků a napsat do nich nějaké sdělení. Tweety pak mají 140 znaků. Ti, kdo aktivně tweetují, často hovoří o tom, že jim dá větší problém zprávu náležitě zkrátit na nejdůležitější jádro, než ji vymyslet. Právě v tom je možná vtip celého úspěchu. Ke čtenářům se dostávají jen holé informace a kusé postřehy bez balastu. Twitter tak plně vyhovuje dnešní uspěchané době.

Zdroj: Twitter

Autor článku